Řízky z pampelišky a zázračná voda z kontryhele. Bylinkářka radí, jak vařit z léčivek

6. červen 2022

Bylinky nejsou jen pro pohádkové babičky a čarodějnické lektvary. Kouzlit s nimi můžete i vy. Zkušená bylinkářka Radka Svatošová ví, jak na to.

Radka Svatošová nedá na bylinky dopustit. Doma jich má plno. Pořád něco sbírá a suší. Zkušená bylinkářka si své znalosti nenechává pro sebe a pořádá kurzy pro všechny, kdo se chtějí naučit, jak bylinky používat. Spoustu zajímavých tipů prozradila i moderátorce Jitce Slezákové v Klubu Rádia Junior.

Bylinkářka Radka Svatošová

Mouka z jetele

Bylinky může sbírat každý, protože rostou všude kolem nás. Věděli jste například, že takový jetel (ať už plazivý, nebo luční) je nejenom léčivý, ale i moc dobrý? Jeho květy můžete sníst jen tak nebo je usušit a rozemlít na mouku. 

Jetel luční

„Je to docela vydatná mouka a může se přidat třeba do palačinek,“ říká Radka. Když tuhle rostlinku nasbíráte mamince, také to ocení, protože čaj z jetelíčku je pro ženy velmi prospěšný.

Zázračná voda z kontryhele

Některé bylinky ani nemusíte jíst, aby vám pomohly. Když na louce ráno narazíte na kontryhel, všimněte si, že má na sobě čiré kapičky. Vypadají jako rosa, ale podle Radky je to léčivá voda, kterou rostlinka vylučuje. „Já třeba dělám to, že se s ní potřu obličej a ona udělá takovou krásnou pleť,“ radí bylinkářka.

Kapičky na kontryhelu nejsou rosa. Tekutinu vylučuje sama bylinka

Při užívání bylinek je ale také potřeba dávat pozor na otravu. Zas tolik jich sice jedovatých není, ale je dobré je znát a sbírat jen to, co známe. Doslova kouzla se dají dělat i s obyčejnou pampeliškou. Můžete si z ní dokonce připravit řízky! Stačí je obalit jako normální řízek a osmažit.

Jak si připravit výborný čaj z čerstvých bylinek? I to se dozvíte, když si poslechnete celý podcast.

Klub Rádia Junior vysíláme každý den v 19:00. Nenechte si ujít rozhovory se zajímavými hosty >>

Nalaďte si vysílání Rádia Junior online >>

autoři: Jitka Slezáková , kpe
Spustit audio

Související