Rodiče by měli pojistit hlavně sebe. Čím dříve, tím lépe

18. leden 2018

Naše příjmy a výdaje mohou být kdykoliv nečekaně ohroženy. Proto je dobré myslet na zadní vrátka a pojistit se. Nejčastěji si lidé sjednávají pojištění proti riziku smrti, proti riziku trvalé invalidity, nebo smrti úrazem.

Každá banka nebo pojišťovna má svá specifika a člověk si někdy těžko vybere, které z nich svěří své peníze. V případě nejasností vám může pomoci i osobní finanční poradce, který ušije takzvaně vše na míru. „Spousta lidí vůbec neuvažuje o tom, že by se jim někdy mohlo něco stát. A teď nemluvím o odřeném koleni, nebo říznutí se do prstu. Spíš bychom měli přemýšlet o nehodách, které způsobí invaliditu, zastihnout nás mohou i vážnější onemocnění, kvůli kterým se dostaneme do pracovní neschopnosti,“ apeluje Michal Krása, finanční poradce.

Nečekejte, až bude za 5 minut 12

S pojištěním byste neměli otálet. Čím jste starší, tím vyšší pojistné částky po vás pojišťovny chtějí. Sázet na to, že budete zdraví třeba do 55 let, se vám může vymstít. „V praxi to chodí tak, že když už jste vážně nemocní, žádná pojišťovna už vás na rizika nepojistí. Podle statistik je každý druhý člověk v ČR mezi 50 až 55 roky v invalidním důchodu. Rozlišují se tři skupiny invalidity, ale v žádné z nich se nedostanete nad 60 procent svých stávajících, nebo minulých příjmů, mluvíme-li o výplatě důchodu.

Co si pořádně rozmyslet?

Než se rozhodnete upsat některé z pojišťoven, zvažte všechny vaše možnosti a potřeby. Spadají do toho hlavně příjmy, výdaje a závazky. U rodiny s dětmi je třeba myslet komplexně. U osob, které žijí samy, nebo u bezdětných párů, je to samozřejmě o něco jednodušší.

„Často se setkáváme s tím, že rodiče zařizují dětem hned několik pojistek najednou, protože je chtějí zabezpečit na celý život. Svůj důvod to má v případě trvalých následků po nějakém úrazu, nebo vážné chorobě. Můžeme mluvit i o pracovním omezení do budoucna. V těchto případech jde o jakousi satisfakci po zbytek jejich života. Ale pokud jde o drobné úrazy, nebo krátkodobé pobyty v nemocnici, je to jenom dočasná pomoc rodině. Uvědomte si však, že děti nevydělávají a záplata od pojišťovny není bezedná. Takže by měli být pojištěni hlavně rodiče, živitelé,“ upřesňuje Krása.

Refinancování pojistky není vždy nutné, snad jen v případě, když se u vás výrazně změní ekonomická situace. To je potom možné, zahýbat s výší splátky. Někdy je ale dobré, produkt vyměnit úplně za jiný, přizpůsobit ho současné situaci a nabídkám pojišťoven, které spolu soupeří a přetahují si klienty. Ve finále na tom můžete být i lépe.

autor: Věra Říhová
Spustit audio