Rodiny s dětmi mohou od pondělí žádat o 5tisícový příspěvek. Jak o něj zažádat a koho se příspěvek týká?

Rodiny s příjmem do jednoho milionu korun ročně můžou od pondělí 15. 8. žádat o jednorázový příspěvek 5 tisíc korun na každé dítě. Týká se to těch, kteří nepobírají jiné sociální dávky, protože ti mohli žádat už před několika týdny. Na zpracování žádosti a vyplacení peněz mají úřady lhůtu 30 dní od zažádání. Některým rodinám příspěvek velmi pomůže.

„V září budou velké výdaje do školy, budou se kupovat učebnice, sešity, to stojí stovky a tisíce korun,“ říká paní Lucie z Pardubicka. Žije se svými školou povinnými dětmi sama. Z jednoho platu musí utáhnout hypotéku i provoz domácnosti.

Čtěte také

Podobně je na tom pan Filip z Brněnska, který musí uživit pětičlennou rodinu. „Moje žena je na rodičovské dovolené s nejmladším synem, takže to táhneme z jednoho plného platu a rodičovského příspěvku. Je to velice citlivé, každá pětistovka, tisícovka je hrozně znát.“

Kdo a jak může požádat

Do milionového příjmu se započítává výdělek ze zaměstnání a podnikání, výživné, výsluhy, náhrady mzdy či platu, odměny, pojistné plnění, dávky, důchody, nájmy či ostatní příjmy, které se v Česku daní. Zohledňovat se nebudou případné výhry.

Domácnosti s přídavky na děti dostávají příspěvek automaticky, ostatní o něj musí požádat, a to buď online na webu MPSV, nebo osobně na vybraných Czech Pointech. Tam by k podání žádosti měl stačit občanský průkaz a rodná čísla dětí. Online formulář je možné vyplnit jen s elektronickou identitou, tedy třeba bankovní.

Víte že...?

  • Nárok na příspěvek mají děti narozené od 2. srpna 2004 do 31. prosince 2022.
  • Požádat o příspěvek můžete i zpětně za děti narozené do 1. 7. 2023.
  • Příjmy domácnosti nemusíte dokládat, stačí čestné prohlášení.
  • Peníze vám přijdou do 30 dnů od podání žádosti.

Zdroj: Ministerstvo práce a sociálních věcí

Příspěvek mohou získat i cizinci, kteří v Česku dlouhodobě žijí a pracují. Čerpat ho mohou pěstouni, manželé či partneři rodičů i vdovci a vdovy po rodičích. Pěstouni či jiní pečující by měli k žádosti připojit doklady, které potvrzují vztah k dítěti jako třeba rozhodnutí o svěření do péče. Kopie je možné nahrát i do online žádosti. Při střídavé péči podává žádost jen jeden z rodičů.

Podle údajů ministerstva má na dávku nárok 1,1 milionu domácností. Dostat by ji mohlo asi 1,6 milionu dětí. Z nich asi 240 000 pobírá dětské přídavky. Výdaje by měly činit asi 7,8 miliardy korun

autoři: Josef Ženatý , vma | zdroj: iROZHLAS.cz
Spustit audio

Související