Rok 2021 na silnicích v kraji: více nehod, ale méně zraněných a mrtvých

12. leden 2022 09:48

Víc dopravních nehod, zato méně tragických následků. Tak by se dal shrnout rok 2021 pohledem dopravní policie v Pardubickém kraji. Detailnější statistiky zveřejnilo policejní prezídium.

V Pardubickém kraji během loňského roku stalo 4391 dopravních nehod, což je oproti roku 2020 nárůst o osm procent. Pozitivní zprávou je, že meziročně ubylo havárií s fatálními nebo vážnými následky. Loni na silnicích v regionu zemřelo 21 lidí, je to o pět méně, než o rok dříve a co se týká vážných zranění při dopravních nehodách, tak jejich počet poklesl dokonce o celou čtvrtinu. Policie ale upozorňuje, že data za loňský rok mohou být opět ovlivněná pandemií covidu a vládními nařízeními, kdy se například při lockdownech méně cestovalo.

Třikrát méně mrtvých než v roce 1994

Havárií od roku 2009 přibývá všude, ani náš region není výjimkou. Usmrcených v Pardubickém kraji meziročně ubylo, ale celorepublikově přibylo, i když ne výrazně. I tak byl totiž počet zemřelých na vozovkách loni historicky druhý nejnižší, hned za rokem 2020. Pro srovnání: Loni zahynulo v Česku na silnicích 470 lidí, je to třikrát méně než v roce 1994 a skoro čtyřikrát méně než v roce 1969.

Nejčastější příčiny dopravních nehod se dají rozdělit na dvě skupiny. První jsou nehody obecně. Za ty podle policejních statistik nejčastěji může nevěnování se řízení, nesprávné otáčení nebo couvání.

Druhou skupinou jsou nehody s tragickými následky: Ty jsou nejčastěji způsobené nepřizpůsobením rychlosti dopravně technickému stavu vozovky, zjednodušeně nepřiměřenou rychlostí. Na druhém místě neveselé statistiky pak je přejetí do protisměru, a na třetím je opět nevěnování se řízení.

autor: Josef Ženatý
Spustit audio

Související