Rok po požáru vstává z popela. Ve Svinčanech staví novou hasičskou klubovnu

2. leden 2020 09:20

Dobrovolní hasiči ze Svinčan na Pardubicku vybrali ve sbírce půl milionu korun na obnovu hasičské  klubovny. Původní budovu, kde pořádali společenské akce, jim vloni těsně před Silvestrem někdo podpálil a celá shořela.

Vloni touto dobou měli oči pro pláč, teď ale můžou slavit. Dobrovolní hasiči ze Svinčan na Pardubicku začali s pomocí darů od lidí budovat novou klubovnu. Starou základnu spolku jim vloni těsně před Silvestrem podpálil žhář a dřevěná budova shořela i s vybavením.

„Jsem rád, že jsme se dali dohromady, pokračujeme a jedeme dál. To byl základ toho všeho, co jsme chtěli, a chtěl jsem poděkovat všem, kdo nám přispěli, pomohli a pomáhají dál,“ těší se dobrovolný hasič Zdeněk Kubín z toho, že sbor mohl s obnovou budovy nedávno začít.

Ve Svinčanech rok po požáru budují novou hasičskou klubovnu

Na místě je vidět vybetonovaná základová deska pro novou klubovnu. Stavba začala i díky peněžním darům, které lidé z celé země posílali celý rok 2019 na zřízený transparentní účet hasičů. „Máme to zmapováno, každému budeme posílat osobní poděkování a budeme je zvát, až se bude slavnostně otevírat.“

Hasičům přispívali nejen jednotlivci, ale taky firmy a dobrovolné sbory hasičů z celé země. Dohromady stovky lidí. Částkou půl milionu korun pak přispělo i hejtmanství,  potvrdil Zdeněk Kubín. „Myslím, že tam byli z Ostravy, z Prahy – Západ, Karviná, z Plzně a hlavně Pardubicko. To byla velká solidarita a byli jsme i překvapeni, kolik se toho sešlo, tolik jsme nečekali.“

V nové klubovně bude menší sál pro schůze hasičů a akce pro děti, a také prostory pro uskladnění věcí. Člověka, který vloni před Silvestrem klubovnu podpálil, policisté dopadli a k činu se přiznal.

autor: Ondřej Wolf
Spustit audio

Související