Romea.cz připravuje nové pořady. Chceme být v co největším kontaktu s našimi čtenáři, říká její ředitel Zdeněk Ryšavý

21. srpen 2021

Romea.cz je jedním z nejnavštěvovanějších romských zpravodajských serverů ve světě. Přináší aktuální zpravodajství o politice, kultuře, literatuře, ale i životě Romů v jednotlivých regionech ČR. Články jsou publikovány jak v českém, tak anglickém jazyce.

Zdeněk Ryšavý, zakladatel a ředitel organizace ROMEA

„Zpravodajský server Romea.cz funguje od roku 2003. Nabízí aktuální zprávy týkající se především Romů, ale také obecně – lidských práv, rasismu a extremismu. Snažíme se dávat prostor především Romům, tzn., že publikujeme různé komentáře. V redakci s některými souhlasíme, s jinými ne, ale jsme klasický zpravodajský server zaměřený na romské téma,” říká ředitel Zdeněk Ryšavý.

Romea.cz pravidelně dokumentuje aktuální události týkající se Romů v České republice. Ročně natáčí téměř 50 vlastních reportáží nebo zkrácených záznamů akcí a tiskových konferencí:

„Naší snahou je, aby zprávy, se kterými přicházíme, nezůstaly jen na Romea.cz. Velmi často proto komunikujeme s novináři z velkých médií a snažíme se, aby příběhy Romů a Romek, kteří něčeho dosáhli, se objevily i u nich. Obrací se na nás i samotní novináři. Chtějí kontakty, chtějí vysvětlit některé věci týkající se Romů. Pokud jde o seriózní média, jsme jim velmi rádi nápomocni. S protiromskými nespolupracujeme. Od začátku fungování Romea.cz jsme se kromě textového zpravodajství zaměřili i na video.”

Novinářskou cenu získal pořad Romea TV Desetiminutovka

Součástí serveru je od roku 2007 první internetová romská televize Romea TV. Jedním z nejoblíbenějších pořadů je Desetiminutovka, za který v roce 2018 získal server nominaci v prestižní novinářské ceně Nadace OSF:

„Od září chceme rozjet další formáty. Přibude klasická talkshow se třemi hosty ve studiu a s kapelou, dále to budou pořady komentující aktuální dění. Chceme v nich být co nejvíce interaktivní, tzn. reagovat na otázky diváků, nebo diváky zvát přímo do vysílání. Zkrátka chceme být v užším kontaktu s těmi, co se na nás dívají nebo nás čtou, a zároveň přitáhnout nové, kteří v současné době čerpají zcela zavádějící a nepravdivé informace z různých neseriózních zdrojů nebo od neseriózních jednotlivců.”

Romea.cz navštící denně 3000 čtenářů nejen z Česka, ale i ze zahraničí:

„Chystáme nový design zpravodajského serveru, který bude pro čtenáře přehlednější a atraktivnější.”

autor: Rena Horvátová
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.