Romové jsou v otázce prezidentských voleb podobně rozděleni jako většinová společnost

6. únor 2023

Skutečně Romové volili v letošních prezidentských volbách výhradně Andreje Babiše? O výsledcích voleb více s šéfredaktorem zpravodajského serveru Romea.cz Zdenkem Ryšavým, který dlouhodobě monitoruje rétoriku jednotlivých stran a hnutí a analyzuje výsledky voleb v jednotlivých krajích.

V minulosti se v předvolebních kampaních stran a hnutí objevovaly i protiromské výroky. V čem byla letošní prezidentská kampaň jiná?

“Jiná byla v tom, že ani jeden z prezidentských kandidátů nepoužíval v kampani protiromskou kartu. Naopak. Zpravodajský server Romea.cz a internetová televize Romea TV dělala před prvním kolem rozhovor se všemi kandidáty a všichni se směrem k Romům vyjadřovali velmi pozitivně. Například i Jaroslav Bašta, kandidát SPD Tomia Okamury, odmítl urážlivé výroky o koncentračním táboře v Letech u Písku, které právě Tomio Okamura pronesl. Nebo i bývalý poslanec SPD Miloslav Rozner.”

“Všichni se shodovali na tom, že by si budoucí hlava státu mohla do svého poradního týmu vzít Roma nebo Romku. Ale například i v debatě pro Deník N všichni kandidující řekli, že by 8. dubna na Hradě vyvěsili romskou vlajku.”

Překvapilo vás, že se prezidentští kandidáti zajímali o to, co si Romové myslí o volbách?

“Otázky týkající se Romů zaznívaly jen v našich rozhovorech a okrajově například v debatě Deníku N. Ale cíleně nikdo z nich Romy neřešil. To se změnilo až před druhým kolem, kdy Andrej Babiš zjistil, že ho Romové a Romky ze sociálně vyloučených lokalit volí. Pak přišel na romské křtiny, což bylo ovšem chytře udělané, protože Babiš na svých sociálních sítích video ze křtin nesdílel. My můžeme samozřejmě spekulovat, proč se tak stalo. Jestli nechtěl naštvat voliče extremistických stran, na které na druhé straně také cílil. Nechal video šířit virálně samotnými Romy, pro které šlo o důkaz proč Babiše volit.”

“Petr Pavel pak před druhým kolem vydal sérii grafik, které byly přímo zaměřené na dezinformace, které se o něm mezi Romy šířily. Například, že bude mobilizovat, že zatáhne Česko do války, čehož se Romové z historického hlediska velmi bojí.”

I po volbách se objevují názory, že všichni Romové volili předsedu hnutí ANO Andreje Babiše. Vy dlouhodobě monitorujete nejen sociální sítě, ale i výsledky v jednotlivých regionech. Na co jste přišli?

“To, že všichni Romové volili Andreje Babiše, je mediální zkratka, která se začala objevovat na základě výsledků ze sociálně vyloučených lokalit. Například na sídlišti v Chánově drtivá většina voličů opravdu volila Andreje Babiše a podobné to bylo i v Předlicích. Jenže toto nelze používat jako důkaz. Romové nejsou homogenní skupina - jsou mezi nimi lidé vzdělaní, nevzdělaní a my tam vidíme opravdu velmi podobné chování s ostatními obyvateli ČR, ze stejné socioekonomické vrstvy.”

Očekáváte, že v příštím roce, v nadcházejících volbách, zmizí z předvolebních billboardů protiromská hesla některých politických stran a hnutí?

“Neočekávám, že se to změní ze dne na den. Stále tu jsou různé extremistické a populistické strany nebo lokální hnutí, které budou romskou kartu vytahovat i nadále. Většina útoků směřuje právě proti Romům ze sociálně vyloučených lokalit. Pokud by tito Romové ukázali v dalších volbách, že je volby zajímají a výrazně tak ovlivnili výsledek těchto protiromských uskupení, pak bych věřil, že těch předvolebních útoků bude méně. Ale záleží na konkrétních lokalitách a na tom, jak se bude situace vyvíjet.”

autor: Rena Horvátová
Spustit audio