Rošťáka Toulovce si v Litomyšli váží. Zpestřuje prázdninové pátky

19. červenec 2019

Léto může být v některých městech ospalé. Rozhodně to ale není případ Litomyšle, kde neleniví ani v čase dovolených. Bavit se můžete u muziky i u divadla.

Toulovcovy prázdninové pátky letos vstoupily do 21. ročníku. „Úplně první jsme pořádali v roce 1999. Chtěli jsme oživit město a využít až tajemně pohádkovou atmosféru Toulovcova náměstí. Proto jsme tam udělali takovou letní scénu,“ vzpomíná Michaela Severová z městského úřadu.

Drží pravidelnost

Organizátoři už kdysi věděli o neochotě lidí pamatovat si o prázdninách datumy a časy. „Akci pořádáme pravidelně celé prázdniny ve stejném čase na stejném místě. Od 18:00 pohádka, od 19:30 koncert. Pohádky jsou nejenom pro děti a koncerty zase nejenom pro dospělé. Při špatném počasí se stěhujeme do Music Clubu Kotelna, kde od 22 hodin každý prázdninový pátek pokračujeme Toulovcovou afterparty.“

Každý prázdninový den je v Litomyšli v 19:30 koncert

V dramaturgii koncertů se míchají méně známá jména s hvězdnými. V pátek 26. 7. vystoupí Ivo Jahelka, v dalších týdnech pak Žamboši, Oskar Petr, Mirek Kemel, Roman Dragoun a Majerovy brzdové tabulky. „Vstupné je dobrovolné. Vybírá ho žluté kuře do kasičky. Všechny peníze jdou od roku 2001 na konto Pomozte dětem. Od té doby se podařilo poslat 670 000 korun.“

A kdo vlastně byl ten Toulovec? „Podle pověstí loupeživý rytíř, trochu rošťák. Se svým lupem se schovával v nedalekých Toulovcových Maštalích. Později ho začalo tížit svědomí. Údajně Litomyšli odkázal velké peníze, postavil špitál. Proto se Toulovcovu náměstí přezdívá Špitálek. Toulovec by tam dokonce měl být v malém kostelíčku pochován,“ říká Michaela Severová.

UNESCO slaví celý rok

Po prázdninách od 6. do 8. září hostí Litomyšl Národní zahájení Dnů evropského dědictví. „Vyhráli jsme soutěž pravděpodobně i díky tomu, že slavíme dvacáté výročí zápisu zámeckého areálu na seznam UNESCO. Nebude chybět velký koncert kapely Čechomor, divadelní produkce a taky Italská slavnost. Zámek se totiž dostal na seznam UNESCO právě díky italské renezanci.“

Jedním z nejcennějších prvků zámku v Litomyšli jsou sgrafita. Poslední úterý v červenci a poslední úterý v srpnu můžete využít výhled na jednotlivá „psaníčka" z pohodlí lehátek. „Nabídneme k zapůjčení i dalekohledy, abyste se mohli na vlastní oči přesvědčit, že se ani jedno sgrafitové psaníčko z celkových osmi tisíc neopakuje,“ uzavírá pozvánku do města Severová.

autor: Jakub Malý
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.