Rostou! Houby si můžete vypěstovat i na zahradě

25. duben 2014

Houby rostou totiž téměř po celý rok. Největšížně trvají většinou od poloviny května až do poloviny července, pak nastává krátkodobý útlum.

Druhá výrazná růstová vlna začíná v srpnu a trvá asi do poloviny října. Sezóna vrcholí většinou v měsíci září. Jak všichni víme, houbám musí přát počasí. Nejvíce jich roste, když si půda udržuje optimální teplotu a optimální vlhkost.

O houbách si do páteční Radioporadny 25. dubna přišla popovídat mykoložka Tereza Tejklová.

Posluchačům poradila, jak si vypěstovat houby na zahradě. Jak poznáme les, ve kterém pravděpodobně něco najdeme. Zbrousila i na pěstování žampiónů nebo hlívy ústřičné. Které houby jsou podle jejího odborného úsudku sběrači opomíjené?

„Jednoznačně holubinky. Existuje jich mnoho druhů a není těžké se v nich zorientovat. Každý druh holubinky má jinou chuť a do směsi jsou úžasné. Doporučila bych ještě ryzce. Neprávem je za póvl považovaný klouzek kravský. Ten se hodí do kyselých polévek a omáček. A má jednu zvláštnost, při vaření zfialoví. Můžeme někoho tím překvapit," směje se Tereza Tejklová.

S nasbíranými houbami můžeme naložit mnoha způsoby. Od smažení přes vaření až po nakládání.

„Poslední dobu jsem zahlédla recepty, ve kterých jsou dokonce houby syrové. To rozhodně neschvaluji. Můžeme si tím přivodit i nějaký zdravotní problém. Kromě hlívy ústřičné bych žádné syrové houby ke konzumaci nedoporučila,“ varuje Tejklová.

Tereza Tejklová

Když se vydáme do lesa s košíkem a touhou po bohatém úlovku, měli bychom dodržet několik pravidel. „Sbíráme houby, které bezpečně poznáme. Když jsme na pochybách, poradíme se s odborníkem. Mykologické poradny jsou v každém větším městě. Tady je máme v Pardubicích, Chocni nebo Hradci Králové. Houbu ze země vytáhneme úplně celou. Očistíme ji a dáme ji do košíku," říká mykoložka Tereza Tejklová.

autor: PRO
Spustit audio