Rostoucí ceny potravin zřejmě ve většině škol v kraji zdraží obědy ve školních jídelnách. O kolik?

1. prosinec 2022 07:54

Školní jídelny v Královéhradeckém kraji budou muset zdražovat. Víc peněz budou muset posílat jak zřizovatelé základních škol, tedy města a obce, tak rodiče malých strávníků. Detaily zjišťoval reportér Tomáš Lörincz.

O kolik tedy obědy ve školních jídelnách zdraží?

Čtěte také

Pokud jde o částku, ta se pohybuje kolem čtyř až pěti korun za jeden oběd s tím, že přeci jen trochu levněji dokáží uvařit v jídelnách, kde chystají třeba 1000 obědů než tam, kde jich vaří dvě stě. Je potřeba říct, že právě tahle částka, tedy zhruba mezi čtyřmi a pěti korunami, je sumou, kterou zaplatí rodiče za suroviny, potřebné k výrobě jídla.

Rostoucí ceny energií nebo mezd se do cen obědů ve školních jídelnách určitě nepromítnou, o tuhle část se postará zřizovatel, tedy právě město nebo obec. Průměrná cena za oběd pro školáka v té nejvyšší věkové kategorii, tedy třeba ve druhém stupni, který toho sní víc než dítě ve školce, se tak bude pohybovat mezi 30 až 35 korunami za oběd.

Čtěte také

Víme, kdy ke zdražení dojde?

To je individuální, každá škola si to nastavuje sama podle toho, jak jí vycházejí peníze, pro kolik dětí vaří a podobně. Některé školy zdražily už třeba v září a po novém roce chystají další nárůst cen, jiné se snažily co nejdéle držet dosavadní ceny, ale stejně se zdražení nevyhnou.

Podle ředitelů oslovených škol se může klidně stát, že ceny obědů bude škola muset upravovat i několikrát ročně podle toho, jak se budou vyvíjet ceny potravin.

A musí školy zdražovat? Jiná varianta neexistuje?

Čtěte také

Teoreticky by člověka napadly ještě dvě další varianty, za prvé úspory. Jenže vařit z méně kvalitních surovin nebo levnější jídla školní jídelny nemohou, na všechno jsou normy, které je potřeba dodržovat.

A druhá varianta, že by nárůst cen potravin pokrylo ve svém příspěvku město. To je sice možná teoreticky schůdnější, ale především v menších městech nereálné - třeba Nechanice platily na provoz školy a školky 3 milióny 300 tisíc a nově mají v návrhu rozpočtu částku 6 miliónů, které možná stejně nebudou stačit.

Rozpočty jak škol tak měst jsou už tak napjaté a připlácet další peníze na stravné, které navíc není vysoké - 30 až 35 korun za plný oběd - už města nejen že nechtějí, ale ani nemohou.

autoři: Tomáš Lörincz , baj
Spustit audio

Související