Rostoucí výskyt spalniček. Očkování funguje, ale je nutná co největší proočkovanost populace

20. červen 2018

Ředitelka protiepidemického odboru Krajské hygienické stanice Královéhradeckého kraje MUDr. Eva Beranová v naší radioporadně. Téma: rostoucí výskyt spalniček a důležitost očkování.

Skutečnost, že spalničky byly v posledních letech velmi vzácné, znamená také to, že si řada lidí pod tímto označení není schopna vybavit nic konkrétnějšího. Mnohdy věří tomu, že se jedná o „běžnou dětskou nemoc“, kterou je lepší prodělat.

Opak je však pravdou: pokud onemocní sto osob, pak se u sedmi až devíti dětských pacientů objeví infekce uší, která může vést a ke ztrátě sluchu. A u jednoho až šesti pacientů dojde k zápalu plic, což je nejčastější příčina úmrtí u malých dětí.

MUDr. Eva Beranová ve studiu Českého rozhlasu Hradec Králové

U jednoho z tisíce nemocných infekce napadne mozek a rozvine se encefalitida, jež může vést k nevratnému mentálnímu poškození dítěte. Jeden z tisíce nemocných v důsledku infekce spalničkami zemře.

Prof. MUDr. Roman Prymula vám přiblíží výhody a rizika očkování hexavakcínou

Očkování. Ilustrační foto

Radioporadna - Prof. MUDr. Roman Prymula CSc. PhD. - předseda České vakcinologické společnosti - očkování hexavakcínou - Zajímavá osobnost je hostem Radioporadny Českého rozhlasu Hradec Králové každý všední den po 11 hodině.

Proočkovanost populace proti spalničkám navíc rok od roku klesá. Máme si znovu zvykat na přítomnost infekčního onemocnění, které se u nás po několik desetiletí téměř nevyskytovalo?

Příčin toho, proč jsou spalničky zpátky, je hned několik. Od neinformovanosti veřejnosti o tom, co tato infekce způsobuje a jak závažná může být, přes setrvalý pokles proočkovanosti populace či šíření mýtů o očkování samotném.

Očkování proti spalničkám funguje, ale je nutná 95 procentní proočkovanost

Právě skutečnost, že spalničky jsou závažné infekční onemocnění spojené s řadou komplikací, je důvodem, proč se proti nim očkuje. Proti spalničkám navíc neexistuje lék, je možné léčit pouze příznaky onemocnění.

Pomůže očkování proti rýmě?

Samotné očkování se v Česku provádí od roku 1969, nicméně potřebné dvě dávky vakcíny se podávají od roku 1975. Část dospělých proti spalničkám v dětství očkována nebyla vůbec, nebo nedostatečně, ani onemocnění neprodělali.

Navíc po několika desítkách let efekt očkování „vyvane“, tedy slábne. I tak ale byla situace v Česku poměrně dobrá.

„Vysoká proočkovanost obyvatel proti spalničkám, které bylo v České republice po mnoho let dosahováno, dosud umožňovala udržovat status země s přerušeným šířením onemocnění,“ shrnul Státní zdravotní ústav v loňské zprávě Spalničky - význam onemocnění a aktuální situace v Evropě.

Bohužel v roce 2015 poprvé klesla proočkovanost dvěma dávkami vakcíny v Česku pod kritickou hranici 95 procent, konkrétně byla 93,46 procent. „Nepříznivá epidemiologická situace v Evropě by při snižující se úrovni proočkovanosti české populace mohla vést k opětovnému nárůstu onemocnění spalničkami v ČR,“ upozorňovala zpráva.

MUDr. Eva Beranová ve studiu Českého rozhlasu Hradec Králové
autoři: Milan Baják , Blanka Malá
Spustit audio

Související