Rozbitá lavička, spadlá větev? Ve Svitavách zašlete upozornění radnici mobilem

28. prosinec 2017 12:10

Na vandalizmus ve městě budou moci lidé ve Svitavách upozorňovat radnici pomocí nové aplikace. Tu si stáhnou zdarma do mobilního telefonu, to co se jim nelíbí vyfotí a pošlou úředníkům.

Rozbitá lavička, nahromaděné odpadky, nefunkční osvětlení nebo špatně zaparkované auto, na to a spoustu jiných nešvarů budou moci od nového roku upozornit lidé ve Svitavách radnici bez toho, aby museli zajít za odpovědným úředníkem.

 Jak to bude v praxi vypadat, popisuje starosta za Sdružení pro město David Šimek „Občané města si mohou stáhnout jednoduchou aplikaci do mobilního telefonu. Pokud se budou pohybovat po městě a uvidí rozbitou lavičku, utržený odpadkový koš, ulomenou větev nebo nesvítící veřejné osvětlení, tak to vyfotí, dopíší jednoduchý popis, na mapě ukáží lokaci, kde se problém vyskytuje a odešlou ho k nám.“

Na stromech u moravskotřebovského zámku se vyřádili vandalové

Poškozený strom v zámeckých zahradách v Moravské Třebové

Stromy v zámeckých zahradách v Moravské Třebové si vyhlídl vandal nebo vandalové a pustili se do ničení jejich kmenů. Některé poškodili tak, že je budou muset zahradníci nahradit novými, jiné dlouhodobě ošetřovat.

Podnět úředník na radnici vyhodnotí a předá odpovědnému pracovníkovi, který by měl celou záležitost co nejdřív vyřešit. „Výhodou pro občana je, že na webových stránkách města může sledovat řešení a zároveň u toho bude uvedeno kdo má závadu na starost a až ji vyřeší, tak doplní jak byla vyřešena a v jakém časovém termínu. Abychom i viděli, jak rychle umíme věci na území města odstranit,“ doplňuje starosta Svitav.

Nová aplikace stála radnici 50 tisíc korun. Podobný program u nás už některá města využívají, například Plzeň nebo Vsetín. Svitavy si ho upravily na své poměry. „Nám to bude do budoucna dělat výbornou statistiku, ve kterých místech vznikají problémy opakovaně,“ vysvětluje David Šimek a doplňuje, že se na místa kde dochází k vandalismu opakovaně, mohou lépe zaměřit hlídky městské policie.

V případě, že se budou problémy vandalismu nebo nesprávného parkování, ale i jiné na jednom místě opakovat, nechá tam radnice namontovat fotopasti.

Spustit audio