Rozdýchaný historický Maštálkův dům na náměstí v Sobotce po deseti letech rekonstrukce znovu ožívá

20. červenec 2021

V Sobotce na Jičínsku zachránili historicky cenný dům čp. 6 na náměstí Míru. Vzhled mu na konci 19. století vtiskl zemský poslanec Jindřich Gustav Maštálka. Architektonicky cenná budova je na seznamu kulturních památek a takřka po deseti letech postupné rekonstrukce se tam zase vrací život. Reportáž na dni otevřených dveří v č.p. 6 natočila Vlaďka Wildová. Nejdřív oslovila historika a archiváře Jana Bílka.

Historický dům je situovaný na jihozápadním nároží náměstí, část stojí směrem do Boleslavské ulice. Jsou to v podstatě dva navzájem propojené objekty: starší, klasicistní část tvoří jižní frontu soboteckého náměstí, mladší část v Boleslavské ulici je vystavěna v eklekticistní podobě.

Čtěte také

Památkově chráněný dům, jehož opravy začaly projektovou dokumentací v roce 2011, bude zase dýchat a žít celoročně. Zbývá ještě dokončit dvůr a obsadit dva z pěti bytů.

„Máme ten luxus, že radní mohou nájemníky vybírat podle doporučení bytové a sociální komise. Nejzákladnějším kritériem je potřebnost, ale taky slušnost, solidnost, aby pravidelně platili nájem, a abychom mohli věřit, že byt neponičí. Prvotní pokusy začít s rekonstrukcí tu byly už v roce 1997, ale tehdy zůstalo jen u studií,“ vysvětluje sobotecký starosta Lubor Jenček z TOP 09.

Starosta Lubor Jenček ukazuje tabulku úřadovny pojišťovny Slavie, která byla objevena v zásypu při rekonstrukci

Podle úřadovny pojišťovny Slavie se celému domu říkalo Slávie. A vzhled cennému domu vtiskl zemský poslanec Jindřich Gustav Maštálka.

Čtěte také

V domě čp. 6, který v minulém století postupně chátral, je celkem šest bytů. Ten největší, který sloužil původnímu majiteli budovy, politiku a regionálnímu mecenáši Jindřichu Gustavu Maštálkovi, se ještě ve spolupráci s restaurátory dokončuje.

Účastníci dne otevřených dveří mohli obdivovat i zrestaurovanou bohatou štukovou výzdobu stropů a stěn saly terreny ve dvoře. Svým rozsahem je totiž unikátní, u jiného měšťanského domu v širším regionu ji neuvidíte. Prohlédli si i bytovou část, půdu a klenutý sklep se studnou.

Jindřich Gustav Maštálka se narodil v roce 1866 v Sobotce, zemřel v roce 1926 v Domousnici. Byl to politik, zemský a říšský poslanec, národohospodář, průmyslník a regionální mecenáš. Město Sobotka mu už v minulosti udělilo titul čestného občana. Byl členem správní rady mladoboleslavské automobilky a Škodových závodů v Plzni. Do povědomí se zapsal mimo jiné tím, že se zasloužil o vybudování železniční tratě v úseku mezi Mladou Boleslaví a Starou Pakou. Na dům, který nechal vystavět na rohu Náměstí Míru a Boleslavské ulice v Sobotce byla v roce 2019 umístěna pamětní deska.

Městu Sobotka se nemovitost podařilo zachránit i díky dotaci, z běžných příjmů rozpočtu by opravy trvaly přinejmenším ještě dalších deset let. Od roku 2012 proinvestovalo 26 milionů korun včetně DPH. Z toho 12 milionů korun pokryly dotace z ministerstev financí a kultury.

Spustit audio

Související

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.