Rozhlasový dokument Yusra plave o život získal novinářskou cenu

Český rozhlas získal hned dvě ocenění v druhém ročníku česko-německé novinářské ceny. Zvláštní ocenění si ze slavnostního večera v německém Norimberku odváží projekt Yusra plave o život, který od Radiožurnálu převzala dokonce i BBC. V kategorii audio v češtině vyhrál zpravodaj v Německu Pavel Polák, který představil německé nahrávky z archivu Českého rozhlasu.

Rozhlasový a multimediální dokument Yusra plave o život má tři díly. V prvním se dívka Yusra dostává s dalšími syrskými běženci do Evropy. Ve třetím pod vlajkou uprchlického týmu plave na olympijských hrách v Riu de Janeiru.

Česko-německou cenu získal tým kolem Magdaleny Sodomkové za druhý díl, ve kterém se v Německu Yusra připravuje a trénuje. „Samozřejmě za tím bylo to její velké úsilí, že plavala a byla v tom dobrá…,“ říká novinářka Magdalena Sodomková.

Podle šéfredaktora Českého rozhlasu Radiožurnálu Ondřeje Suchana jde v Česku o první koprodukci za velmi dlouhou dobu v Česku. „Dokonce i kolegové z ostatních rádií z Evropy byli velmi překvapení z toho, že se nám podařilo takhle úzce spolupracovat s BBC,“ říká.

Kořist z druhé světové války

Letošní česko-německou novinářskou cenu v kategorii audio v češtině získal opět pro Český rozhlas jeho německý zpravodaj Pavel Polák. V pořadu Zaostřeno představil velmi málo známou část archivu Českého rozhlasu.

Jde o jakousi kořist z druhé světové války – rozhlasové nahrávky z Německa. Jde o nahrávky hlasové, nejrůznějších projevů. „Němečtí hudební autoři, interpreti, kteří nahráli hudební kusy, o kterých se dnes myslí, že už neexistují. A ony možná na těch matricích a deskách v Českém rozhlase třeba jsou,“ vysvětluje Pavel Polák.

Porota přitom ocenila skvělou práci se zvukem v samotné reportáži Pavla Poláka. Ovšem i objekt jeho zájmu je pojítkem mezi Českem a Německem.

autor: dkk
Spustit audio