Rozhledna Karla IV. je plagiát. Nabízí ale krásný výhled na centrum Karlových Varů

16. prosinec 2021

Známé přísloví „vidět něco jako na dlani“ dokonale odpovídá výhledu z nejstarší rozhledny v Karlových Varech. Jde o rozhlednu Karla IV., která stojí na kdysi odlesněném Jižním vrchu. I dnes, po 140 letech od jejího zpřístupnění veřejnosti, je z ní úžasný pohled na historickou část města. Leží tu pod vámi opravdu jako na dlani.

Tato odměna je ale pochopitelně za trochu fyzické námahy. Na Jižní vrch se musí pěšky. Dostanete se na něj lesními pěšinami od Poštovního dvora na kraji Karlových Varů po žluté turistické trase. Dnes je kopec zarostlý velkými duby a buky, což zejména v horkém létě usnadňuje výstup.

Na konci 19. století, kdy tu rozhledna vyrostla, byl kopec úplně holý. Výhled ale stále nabízí úchvatný. Stavba inspirovaná minaretem je totiž dost vysoká, abyste viděli i přes vrcholky vzrostlých stromů.

Domy v centru Karlových Varů z výšky působí, jako by byly součástí modelové železnice. Za poslední čtvrt století se město mění do krásy, opravují se jednotlivé fasády, což vynikne zejména při pohledu z rozhledny.

Otevření doprovázel skandál

Rozhledna na Jižním vrchu vyrostla v roce 1876 a už v roce následujícím k ní na piknik vyráželi první lázeňští hosté. Jak se ukázalo, pseudogotickou stavbu na osmiúhelníkovém půdorysu stavitelé okopírovali. Jednalo se o plagiát - kopii rozhledny, která už v té době stála v severoněmeckém městě Schleswigu. Od Karlových Varů je ale dostatečně daleko, a tak vše nakonec vyšumělo.

V průběhu času se měnil i název rozhledny, který vždy přesně odpovídal době. Nejprve rozhledna nesla jméno Vyhlídka císaře Františka Josefa. Po každé skončené světové válce došlo k jejímu přejmenování. Od roku 1918 vyráželi turisté na Josefovu vyhlídku a od roku 1945 na Vyhlídku Karla IV. A tento název už rozhledně zůstal.

Pseudogotická stavba se dvěma vyhlídkami

Na závěr ještě tip pro pohodlnější z nás. Pokud by se vám k rozhledně nechtělo pěšky prudkým kopcem, existuje ještě jedna možnost, jak se na Jižní vrch dostat. Můžete vyjet lanovou dráhou Diana do mezistanice Jelení skok a odtud se vydat příjemnou pěšinou po vrstevnici, tedy téměř bez stoupání, asi tři čtvrtě kilometru také po žluté turistické trase. Ale osmdesátku kamenných točitých schodů na vyhlídku zdolat musíte.

autor: Pavel Halla
Spustit audio