Rozhledna na Pancíři u Železné Rudy byla první na Šumavě. Později ji nahradila chata s vyhlídkou

27. prosinec 2021

Horská chata Pancíř s rozhlednou se nachází nedaleko šumavského města Železná Ruda. Stojí na stejnojmenné hoře, jejíž výška je 1214 metrů nad mořem. Ačkoliv se po ní jmenuje celý Pancířský hřbet, nejde o jeho nejvyšší kopec. Tím je Můstek, jehož vrchol je ještě o dvacet metrů výš.

Rozhledna na Pancíři nabízí nádherné výhledy do okolí – na německou stranu i do české krajiny. Za dobrého počasí jsou z ní vidět Alpy i Temelín.

Rozhlednu na vrchu Pancíře postavili již v roce 1880 a byla tak první rozhlednou na Šumavě. Dřevěná konstrukce ale vydržela jen několik let. Současnou rozhlednu nechal v roce 1923 vybudovat Klub českých turistů. Pojmenována byla po Jaroslavu Mattušovi, propagátorovi šumavské turistiky. Dnes nese název Horská chata Pancíř.

Chata má sezónní provoz, který začíná v lednu, kdy jsou zimní prázdniny. Na jaře pak začíná letní turistika, která se podle majitelky chaty Venduly Klášterkové oproti předchozím letům výrazně zlepšila. Chata bývá otevřena přibližně do poloviny listopadu a potom už se opět čeká na zahájení zimní sezóny.

A jak se na vrchol Pancíře můžete dostat? Jednak tam vede lanovka, která má jednu mezizastávku na Hofmankách. Podle Venduly Klášterkové ale stojí za to si na Pancíř vyšlápnout pěšky. „Nejlépe by se sem měli turisté dostat po svých a nevyužívat sedačkovou lanovku,“ usmívá se majitelka chaty.

V okolí Pancíře na vás pak čeká řada dalších turisticky zajímavých míst, které rozhodně stojí za návštěvu. Například Čertovo a Černé jezero, protější vrchu Špičák s nově vybudovanou rozhlednou nebo samotné horské městečko Železná Ruda.

Spustit audio