Rozhledna pro Lichnici odpočívá vleže, postavili ji nanečisto

25. listopad 2016

Rozhledna pro zříceninu hradu Lichnice je už hotová, tedy alespoň co se týká výroby. Konstrukce je rozdělená na několik částí, a aby výrobce zjistil, jestli do sebe všechny díly správně zapadají, celou vyhlídkovou věž cvičně sestavil. Ne ovšem na hradě, ale ve výrobní hale.

Složená rozhledna vypadá poměrně mohutně, i když je ve výrobní hala jenom položená.

Na zemi leží asi desetimetrový skelet. „Je to rozhledna určená pro zříceninu hradu Lichnice. Vzhledem k tomu, že přístup na místo je hodně zvláštní, abychom nemuseli řešit problémy se složením na místě, jsme se rozhodli, že si dáme nanečisto rozhlednu dohromady v dílně, aby potom nebyl problém s montáží,“ říká Miroslav Říha.

Čtěte také

Na Lichnici je přístup je velmi omezený. „Rozhledna se tedy musí znovu rozebrat díly, přiveze se po dílech a tam se bude skládat. Proto je tady složená, aby nám to pasovalo, abychom tam nestrávili mládí. Nemáme tolik času, jako když se stavěl hrad,“ doplnil Říha.

Stavět takovou věž ve výrobní hale není úplně běžné. Bohumil Vtípil, výrobní ředitel firmy, která rozhlednu vyrobila, říká, že to není problém. Podobné konstrukce ve firmě dělají, i když rozhledny to většinou nejsou.

Rozhlednu pro zříceninu hradu Lichnice postavili nejdříve vleže - nanečisto

„Měli jsme obavu, abychom mohli venku pokračovat na montáži vzhledem k počasí. Zkusili jsme tedy tuto variantu na hale, což byl ze začátku oříšek, ale povedlo se,“ doplnil Bohumil Vtípil.

Výrobní délka je podle Vtípila zhruba 12 metrů a pohledová výška je deset. Jde o věž, ve které bude točité schodiště a nahoře ochoz. Hotová rozhledna by na hradu Lichnice měla stát do konce prosince tohoto roku.

autor: zen
Spustit audio