Rozhlednu Bára u Chrudimi letos čeká koupel v modré skalici

17. duben 2017

Důkladně prohlédnout, proklepat, zjistit, jestli něco nechybí. Po zimní pauze je znovu otevřená rozhledna Bára u Chrudimi. Dřevěné věži neuškodily ani letošní silné mrazy.

Ošetření modrou skalicí je jeden z preventivních kroků, aby dřevěná věž vydržela pohromadě co nejdéle. V zimě vyhlídku před sněhem chránil dřevěný poklop, teď už pro návštěvníky zase otevřená.

Jak na tom Bára je, to byl s ředitelem Městských lesů Chrudim Zdeňkem Odvárkou zkontrolovat redaktor Josef Kopecký. Nejkritičtější jsou ta místa dole. „Naštěstí je tam štěrk, my to natíráme, ale jak to jezdí na tom štěrku, tak to vypadá, že to nic moc není,“ říká Odvárka.

Velká údržba každé čtyři roky

Obnovená rozhledna stojí na místě od roku 2009. „Letos už musíme udělat druhou velkou údržbu, revizi samozřejmě děláme každoročně. Velká údržba znamená, že každé čtyři roky se natírají lazurou spodní části, které se mohou dostat do styku se zemí a s vodou. Celá rozhledna se bude omývat a stříkat modrou skalicí,“ říká Odvárka.

Výlet na rozhlednu Bára

Letošní zima byla trochu tužší, což se možná pozná i na dřevu: „To dříví zraje. Bára tím, jak přijde vlhko, povyroste, v létě zase seschne, ale dá se říci, že po těch osmi devíti letech se to ustaluje a není ten nárůst a klesání tak velké. Za ta léta byl maximální rozdíl i třicet čtyřicet centimetrů,“ řekl Zdeněk Odvárka.

Čtěte také

Letos jako novinku připravují pro návštěvníky třeba virtuální prohlídku rozhledny nebo takzvaný fitokruh. Okruh nebude pro cyklisty, ale hlavně pro běžce a také pro nordic walking, má mít pět kilometrů, bude vyznačený natrvalo. Správci odhadují, že do rekreačních lesů každý rok přijde kolem 70 tisíc lidí.

autor: kop
Spustit audio