Rozhodnuto: Věznice v Králíkách nebude, stavět se nebude ani jinde v kraji

3. červenec 2019

Věznice v Králíkách na Orlickoústecku s konečnou platností nebude. Dnes o tom rozhodla ministryně spravedlnosti za hnutí ANO Marie Benešová. Vyhověla tím přání většiny obyvatel východočeského města, kteří před několika lety vznik věznice v referendu jednoznačně odmítli.

Ministryně spravedlnosti navštívila bývalý výchovný ústav, kde vězeňská služba plánovala zařízení vybudovat. Argumentů, proč v Králíkách věznici nepostavit, bylo několik. Ve vztahu k městu to byly především ty, že sem podobné zařízení podle Marie Benešové nepatří. „Rozhodovala jsem se trošku déle, chtěla jsem ten objekt vidět a myslím si, že rozhodující je to, že to je daleko a sem se to nehodí.“

Navíc Marie Benešová uvedla, že nechce stavět další věznice. Ani v Pardubickém kraji, ani v celé republice. Řešením podle ní je navýšit kapacity současných zařízení a také například víc užívat jiné formy trestů. „Nechci stavět další věznice. Myslím si, že tudy cesta nevede, pokud jde o moderní vězeňství. Teď máme v Parlamentu návrh, je to novela zákona, kde podporujeme peněžité tresty. Budeme se snažit, abychom věznicím ulevili tímto způsobem.“

Petice, demonstrace i referendum

Od roku 2014, kdy byl místní výchovný ústav uzavřený, se objevilo několik variant, co by s rozsáhlým komplexem budov a pozemků mohlo být. Jedna z myšlenek byla například, že by tady mohlo vzniknout zařízení pro uprchlíky a pak právě také věznice. Proti obojímu obyvatelé Králík protestovali, sepisovali petice, demonstrovali na náměstí a dokonce se k tomu mohli vyjádřit i v referendu.

Čtěte takéKrálíky vede starosta z Milionáře. Obohatí město?

To dopadlo jednoznačně, naprostá většina lidí, kteří se ho zúčastnili, vznik věznice odmítli. Výsledek referenda ale není pro ministerstvo spravedlnosti nijak závazný. Nicméně k němu podle svých slov přihlédla i Marie Benešová. Kromě obyvatel a vedení města proti záměru protestoval i Pardubický kraj. Ze všech regionů je totiž nejméně navštěvovaný a právě Králicko patří k turisticky nejvyhledávanějším lokalitám kraje.

Budovy i pozemky ústavu jsou nevyužívané od začátku roku 2015, kdy ho ministerstvo školství oficiálně zavřelo. Předcházel tomu incident, kdy dva chovanci při pokusu o útěk napadli vychovatele. Před revolucí bylo v ústavu umístěných i 100 chlapců ve věku do osmnácti let.

V ústavu pracovalo přibližně 40 lidí, včetně učitelů, kuchařů, údržbářů, nebo také pradleny a švadleny. Domov měl vlastní jídelnu, tělocvičnu, školní učebny, keramické i technické dílny a zahradu.

Interiér výchovného ústavu v Králíkách

V následujících týdnech bývalý výchovný ústav od vězeňské služby přebere Úřad pro zastupování státu ve věcech majetkových, o dalším využití budovy zatím není rozhodnuto.

autor: Josef Ženatý
Spustit audio

Související