Rozkopané léto. Opravy hlavních tahů v Pardubickém kraji zasáhnou 30 úseků

6. červen 2023 06:50

Letní opravy silnic v Pardubickém kraji jsou na hlavních tazích naplánované na desítkách míst. Na polovině z nich už dělníci pracují, na další dojde teprve v průběhu roku. Kde se tedy řidiči musí připravit na komplikace.

Léto bývá na silnicích pro řidiče často zkouškou trpělivosti. Na mnoha místech je totiž potřeba vozovku opravit a to s sebou pochopitelně přináší různá omezení, objížďky, uzavírky a čekání v kolonách. Platí to i pro hlavní tahy v Pardubickém kraji. Na některých místech už silničáři pracují, jinde se na to teprve chystají.

Čtěte také

Podle webu Ředitelství silnic a dálnic je v Pardubickém kraji celkem 30 míst, na kterých buď silničáři už pracují, nebo jsou tyto akce v přípravě a práce začnou v průběhu roku, především léta. Většinou jde o takzvanou obnovu živičného krytu, nicméně mezi opravami jsou naplánované i výměny mostních závěrů, stavba protihlukových zdí, sanace svahů nebo rekonstrukce mostů.

Kde čekat komplikace

Konkrétně například na hlavním tahu I/35 je omezený průjezd tunelem Hřebeč mezi Svitavami a Moravskou Třebovou, kde dělníci zpevňují a stabilizují svah u východního portálu tunelu. Jde o ten samý svah, jehož část se v roce 2006 sesunula a zavalila vozovku.

S omezením provozu pak musí řidiči počítat i třeba na silnici I/17 mezi Bukovinou a Heřmanovým Městcem, na I/37 mezi Rohoznou a Trhovou Kamenicí.

A velké dopravní komplikace a kolony bývají také na I/35 u Svitav ve směru od Litomyšle. Tam jde o křižovatku v Lačnově, kde se odpojuje silnice na Lanškroun, a kde se staví nový kruhový objezd. Ten je součástí obchvatu města, ale jeho výstavba značně komplikuje provoz. Toto jsou jen některé příklady, kompletní seznam je na webu ŘSD.

Kam se opravy přesunou

V Pardubicích je naplánovaná obnova povrchu vozovky na čtyřproudové hradubické silnici mezi křižovatkou na Palackého a Globusem. Výměna asfaltu čeká také průtah obcí Borová nedaleko Poličky na silnici I/34.

Samostatnou kapitolou pak je hlavní tah I/35. Tam je totiž v plánu hned několik akcí a všechno je tzv. obnova živičného krytu. Nová vozovka by se letos měla dělat na průtahu Litomyšlí, pak také mezi obcemi Gajer a Hřebeč u Svitav a také mezi tunelem Hřebeč a Moravskou Třebovou.

Zároveň se dočká změny riziková křižovatka u Koclířova, kde se na I/35 připojuje I/34 od Svitav. Nově tam totiž bude kruhový objezd.

Kompletní seznam plánovaných oprav najdete na webu ŘSD.

autor: Josef Ženatý
Spustit audio

Související