Rudolf Iltis - osobnost pražské židovské komunity

5. srpen 2007

Ve středu 1. srpna uplynulo rovných 30 let od úmrtí dr. Rudolfa Iltise, židovského publicisty, překladatele a editora, dlouholetého činovníka pražské židovské komunity.

Rudolf Iltis se narodil v Praze 8. ledna 1899. Po maturitě vystudoval na univerzitě filozofii, germanistiku a dosáhl titulu doktor práv. Po návratu z terezínského ghetta se dal ihned do služeb těžce postižené židovské pospolitosti. V listopadu 1945 se stal vedoucím publikačního oddělení Rady náboženských obcí a tuto funkci zastával až do smrti. Vedle toho byl dlouhá léta ústředním tajemníkem Rady židovských náboženských obcí, členem reprezentace Pražské židovské náboženské obce a předsedou její kulturní komise.

Rudolf Iltis byl editorem několika významných publikací, mj. o stavu židovských obcí po holocaustu a o terezínském ghettu, připravil výbory z díla rabiho Richarda Federa Život a odkaz a rabiho Gustava Sichra Volte život.

Základem jeho odkazu je však především novinářské dílo. Jen ten, kdo pracoval někdy v novinách, ví, kolik práce je skryto za stovkami čísel Věstníků Rady židovských náboženských obcí, které redigoval od roku 1945, a za více než dvěma desítkami Židovských ročenek. Rudolf Iltis též připravoval německy psaný Informační bulletin. Práce to byla o to těžší, že probíhala v nenormálních, nesvobodných dobách.

Spustit audio