Rudyard Kipling. Kdyby se historie vyučovala formou příběhu, nikdy by nebyla zapomenuta

Slavným se stal příběhem o malém chlapci, kterého se v indické džungli ujala rodina vlků. Dětský hrdina se jmenuje Mauglí a autorem je Rudyard Kipling.

Nezvyklé křestní jméno Rudyard mu rodiče dali podle jezera stejného názvu. Kipling se totiž narodil roku 1865 v Indii. V pěti letech ho poslali i s jeho mladší sestrou za vzděláním do Anglie.

Na tohle období nevzpomíná hezky. Protože rodina, které ho svěřili, ho trestala za každý prohřešek. Naučil se dokonale lhát a vymýšlet si, což podle svých slov využil ve svých příbězích.

Tělo jeho syna se našlo až v roce 2016

Mauglí (ilustrační foto)

Příběhy chlapce Mauglího napsal na venkově ve Vermontu v USA. V rodišti své ženy Caroline si nechal postavit dům, který mu pomohl přenést se do rodné Indie. Narodila se tu dcera Josephine, což po podnítilo ke psaní pro děti. Po sporech se švagrem, který mu vyhrožoval zastřelením, se rodina přestěhovala do Anglie.

Během první světové války se mu podařilo protlačit syna Johna do Irské gardy. Bojovat začal v sedmnácti letech a za nezvěstného byl prohlášen po bitvě u Loos ve Francii. Jeho tělo bylo identifikováno v hromadném hrobě až v roce 2016.

Rudyard Kipling, první britský laureát Nobelovy ceny, vyjádřil později nesmyslnost války slovy: „A kdo se optá, proč jsme padli. Řekni: Neboť otcové nám lhali.“

V Příbězích z kalendáře si každý všední den po 12. hodině připomínáme osobnosti, objevy a události v důležitých, ale i málo známých nebo zábavných souvislostech.

Jak můžete poslouchat? Živě, zpětně na mobilu i z počítače

Živě v rádiu na Dvojce, od pondělí do pátku po poledních zprávách. Příběhy z kalendáře můžete poslouchat i zpětně na internetu, všechny díly jsou jako podcast ke stažení. Podcast najdete na webu Dvojky nebo na audioportálu mujRozhlas, který si můžete nainstalovat i jako aplikaci.    

Spustit audio

Související