Rybám vedra nesvědčí. Voda z Bohdanečských rybníků mizí před očima
Současná teplota v Bohdanečských rybnících už přesahuje 25 stupňů. Pravidelně se měří také hodnota kyslíku ve vodě a tomu se přizpůsobuje množství krmení, které se v těchto dnech značně omezuje. Dozvěděli jsme se v Radioporadně od majitele Rybničního hospodářství Bohdaneč Adolfa Vondrky. Nejhůře snášejí vedro lososovité ryby. Kapr, lín nebo karas jsou na tom ještě relativně dobře.
Jaká ryba je nejlepší?
Podle Adolfa Vondrky jednoznačně kapr. Bylo tomu tak i v historii. Ve středověku byl totiž běžně dostupný v řekách losos a naopak kapr byl delikatesou pro vyšší společnost, která si ho tehdy mohla finančně dovolit. Byl považován za mnohem lepší pochoutku, než losos.
Zájem o prodej sladkovodních ryb je v posledních letech podle Adolfa Vondrky vyšší. Kapr se nekupuje jen na Vánoce, ale hlavně mladší lidé si kupují ryby v průběhu roku i přes léto. Lidé zkoušejí právě v tomto období kapra na grilu, což je vynikající pochoutka.
Odborníci na zdravou výživu doporučují kapra minimálně jednou týdně zařadit do jídelníčku. Obsahuje totiž tzv. „hodný cholesterol“, který v mořských rybách nenajdete. A jaká je ideální váha této ryby? O Vánocích si lidé žádají kapry kolem třech a více kilogramů. V létě kupují spíše menší dvoukilové kusy.
Zkuste amura nebo štiku
Amur má světlé bílé a chutné maso a Adolf Vondrka ho vřele doporučuje. Tolstolobici jsou tučnější, hodí se na uzení. Štika má sušší maso, které je světlé. Upečená štika na kmíně je výborná pro lidi, kteří nemají rádi příliš tučné maso. Nejlepší jsou čerstvé štiky až po podzimních výlovech. Teď v létě čerstvou štiku neseženete.
Čím se krmí ryby v Bohdanečských rybnících?
Po válce se nekrmilo obilím, protože to bylo určené výhradně pro lidi. Dnes už je to jiné. A Adolf Vondrka, který je už sedmou generací rodu Vondrků, kteří stále pokračují v rybničním hospodaření, si pochvaluje tzv. tritikále Tato hybridní obilnina vznikla křížením žita a pšenice. Pro krmné účely je prý lepší než samotná pšenice. Je to základ krmiva pro ryby, asi 50 procent jejich příjmu potravy. Dalších 50 procent je ale přirozená potrava z rybníka - zooplankton. Odborníci musí stále hlídat správný poměr živin ve vodě, aby se nenarušila rovnováha. Na chuti rybího masa se velmi dobře pozná, čím je ryba krmená a zda má možnost najít si alespoň část potravy z přírodních zdrojů.
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?
Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka


Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama
Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.