Rybáři mají novou zbraň na kormorány: papír

6. leden 2017

Rybáři v Pardubickém kraji můžou účinněji bojovat proti kormoránům. Začíná platit vyhláška, která usnadňuje likvidaci ptáků. Zatím musely firmy žádat o povolení pro každý rybník zvlášť, teď platí jednotná pravidla. Současně ale existuje seznam míst, na která se vyhláška nevztahuje. Právě to rybářům vadí, výjimek je podle nich až moc.

Návrh vyhlášky se postupně měnil. S výsledkem ale majitel rybářství v Lázních Bohdaneč Adolf Vondrka úplně spokojený není. Nová pravidla nebudou platit pro několik rybníků, které jeho firma využívá k chovu kapří násady, která je mezi kormorány obzvlášť oblíbená.

Vyhláška pomůže, ale ne všude

„To je vyřazení čtyř našich rybníků v oblasti Sezemicka a Holicka, které nejsou nijak chráněny. Ty lokality nejsou ani přírodní památky, není to součást národní přírodní rezervace, ani jiný stupeň ochrany tam neplatí. Byly vyřazeny jenom z toho titulu, že některá zájmová sdružení tam monitorují určité typy plátků, které jsou pro ně natolik zajímavé, že svým lobbistickým tlakem docílila vyřazení těchto čtyř rybníků,“ doplnil Vondrka.

Přesto ale vyhláška podle něj rybářům pomůže. Nahradí totiž hned několik povolení. „Nemyslíme, že dojde k nějaké redukci početního stavu kormorána. Nám jde primárně o princip plašení.“

Potíže s hladovými kormorány uznávají i ochránci přírody. Jenže razantnější postup je možný jen někde a někdy.

Tenhle strom je pro kormorány jak noclehárna

„Jak odstřel, tak plašení může být problém přibližně od půlky března, když už probíhá jarní tah ptáků. Pak jsou významné migrační zastávky, kde už odstřel a plašení možné není,“ říká Vlastimil Peřina z Agentury ochrany přírody a krajiny.

Mezi výjimkami jsou proto třeba také rybníky, kde by protikormorání razie mohla ohrozit například vzácného orla mořského.

Čtěte také

Nová pravidla budou platit pět let. Rybáři si tak mohou lépe naplánovat, jak a kde hospodařit, vysvětluje Michal Pešata z pardubického krajského úřadu: „Rybářství ví na pět let dopředu, podle jakých podmínek se může na území Pardubického kraje chovat.“

A ani seznam výjimek neznamená automaticky pro lovce červenou. Mají ještě možnost znovu požádat o povolení úředníky, pod které konkrétní místo spadá, tedy použít ten samý postup, dokud žádná vyhláška nebyla.

autor: kop
Spustit audio