Rybolov dravých ryb je vzrušující. Sezona startuje za pár dní

6. červen 2014

Už 16. června startuje sezona. Zkuste si lov plný adrenalinu. Jaroslav Dvořák poradil, jaké vybavení k tomu potřebujeme, za jakého počasí ryby berou a kde je máme lovit.

Letní slunce prohřívá vodu na mělčinách, na kterých se hemží nejrůznější potrava. Drobné rybky, lákají právě dravce. Hejna drobných rybiček jsou skvělou stopou při pátrání po dravých rybách. Dravci se ale rádi pohybují i nedaleko různých potopených překážek (pařezy) či terénních zlomů (jámy, hrany). V oblibě mají i zatopené hromady kamení nebo stará řečiště. Rozsáhlé mělčiny, na jejichž březích rostou všelijaké rostliny, jsou ideální místa zejména k nočnímu lovu.

Základem úspěšného lovu je dobré vybavení.
Začněme u prutů. Pro lov v dálkách potřebujeme udici, která je dlouhá alespoň tři metry. Ideálnější je ještě delší udice, protože s takovou délkou, a správně zvolenou nástrahou, jsme schopni atakovat úctyhodnou vzdálenostní hranici při nahazování. Gramáž přívlačového prutu na přehradu volíme mezi 40 až 60 gramy.

„Záleží na tom, na jakou rybu jdeme. Pruty si jsou měkčí o tvrdší - třeba na sumce. Začátečníkům bych doporučil spíš něco univerzálního. Gramáž 10, 15, 30 gramů. Naviják střední velikosti a klasicky vlasec nebo pletenku,“ říká Jaroslav Dvořák.

Pro delší hody volíme takové pruty, které mají menší počet oček, což napomůže ke snížení tření navazovacího materiálu při nahazování - tím nasbíráme nějaké metry navíc. Druhou důležitou součástí je naviják. Mysleme na to, že dalekých náhozů dosáhneme i tím, že zvolíme naviják s prostornější cívkou, protože z ní se mnohem snadněji uvolňuje navazovací materiál při hodu. Důležitá je citlivá brzda navijáku.

Sledujte předpověď počasí

Počasí ovlivňuje chytání dravých ryb mnohem více než klasické rybaření. Optimální je čas, když se mění tlak. Když je například takové to nepříjemné dusno. V té chvíli by vláčkař měl vyrazit k vodě. Najdete tam dravce mnohem aktivnější než kdy jindy.

Pro vláčení v dálkách je nejideálnější nástrahou twister. Díky jeho váze s ním můžeme nahodit i několik desítek metrů daleko. Hlavička, na které je gumové tělíčko napíchnuté, by měla vážit okolo 15 až 20 gramů. Při vláčení používáme kvalitní twistery, které reagují i na pomalé navíjení tím, že se jim svůdně svíjí ocásek.

„Nástraha by měla být co nejzajímavější. Imitovat rybičku, aby motivovala dravou rybu vrhnout se na ni jako na kořist. Výběr na trhu je obrovský. Základem je rotační třpytka, nejlépe blýskavá a barevná. Gumové nástrahy mají tvar rybiček, žabiček, vypadají jako nymfy. Uvnitř je háček, na který se ryba chytí. A pak jsou plastové věrné imitace rybiček, které mají v sobě zabudované trojháčky,“ říká Jaroslav Dvořák.

Než vyrazíte k vodě, nezapomeňte si zkontrolovat, jestli máte kompletní vybavení. Podívejte se na předpověď počasí. Vyberte si atraktivní lokalitu, která se vám líbí. A pak už chybí jenom kousek toho rybářského štěstí. O lovu dravých ryb budeme v Radioporadně mluvit také 12. července. Praktické rady a fígle pro vás bude mít vydavatel časopisu Kaprománide Václav Erlich.

autor: PRO
Spustit audio