Rýžový nákyp není jen hromádka suché sladké rýže. Recept na meruňkový nákyp podle pana Václava

Nákypy můžeme podávat jako hlavní sladké jídlo nebo i jako lehký moučník. A rýžový nákyp s meruňkami vám bude určitě chutnat. Zkuste náš recept na dobrý, zdravý a celkem rychlý oběd. 

Nákypy, a rýžový nákyp obzvlášť, tvoří úplně samostatnou kuchařskou disciplínu. Mají za úkol ohromit, údivem podlamovat kolena a rozezvučet obdivné hlasy stolovníků. To vše samozřejmě bez ohledu na to, že zpočátku tvrdili, jak jim rýžový nákyp nechutná.

Jinými slovy, rýžový nákyp rozhodně není hromádka suché sladké rýže, kterou z kategorie těch největších dusivek vytáhne jen šťáva z kompotu, jíž se takové dílo bezpodmínečně musí přelévat, sic by od stolu utíkalo mnoho lidí, držících se přitom za hrdlo a významně kašlajících.

Suroviny:
40 g konzervovaných nebo čerstvých meruněk,1 vanilkový cukr,sůl,1 lžíce tuku,150 g másla, 150 g rýže,250 g měkkého tvarohu,3 vejce,50 g moučkového cukru a 750 ml mléka.

Postup:
Rýži propláchneme, zalijeme mlékem, ochutíme špetkou soli a uvaříme. Do vzniklé kaše vmícháme 2 žloutky utřené se dvěma třetinami cukru a máslem. Z bílků a třetiny cukru vyšleháme tuhý sníh a přidáme do kaše. Do máslem vymazané formy rozložíme polovinu moty. Obložíme vrstvou meruněk a zakryjeme tvarohem smíchaným s vanilkovým cukrem a žloutkem. Na vrch dáme zbylou kaši a pokapeme zbytkem másla. Dáme do trouby na 180°C a pečeme asi 45 minut dozlatova. Na talíři můžeme přelévat šťávou s kompotu.

Svou jemnost nákypy získávají od žloutků utřených s cukrem do pěny, nadýchanost pochází z našlehaných bílků a vláčnost jim zůstává především díky pečení v páře nebo ve vodní lázni, aby se vejce nesrazila příliš dosucha.

Oranžové ovoce, které Češi milují. To jsou meruňky (ilustrační foto)
autor: Zdeňka Kabourková

Související

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.