S horkým a suchým počasím přibývá v kraji požárů. Noční zápach kouře byl ale odjinud

26. červenec 2022 08:05

S pokračujícím horkým a suchým počasím přibývá v Pardubickém kraji požárů v přírodě. Hasiči jich od prvního prázdninového dne do 24. července likvidovali 19, z toho deset v lese, ostatní na loukách, polích a zahradách. Ve stejném období loňského roku bylo těchto požárů šest.

„Největší požár s největší škodou za 50 000 korun hasiči likvidovali na Pardubicku, kde hořely túje u rodinného domu,“ uvedla mluvčí krajských hasičů Vendula Horáková. Čtyři jednotky dobrovolných i profesionálních hasičů musely 21. července zasahovat u požáru trávy a polního porostu v Moravské Třebové – Boršově na Svitavsku.

O den dříve hasily čtyři jednotky požár lesa u Jankovic – Kozašic na Pardubicku, další čtyři likvidovaly požár lesního porostu v České Třebové.

Podle Horákové je v období sucha riziko vzniku požáru vysoké. „Nerozdělávejte oheň v přírodě, zejména v lesích, nevypalujte trávu, neodhazujte cigaretové nedopalky na zem, nepoužívejte přenosné vařiče a jiné zdroje otevřeného ohně,“ vyzvala veřejnost mluvčí.

Noční zápach kouře

Silný zápach kouře byl cítit na mnoha místech kraje i dnes nad ránem. Hasiči přijali od čtvrté hodiny ranní množství oznámení na zápach a šedý kouř. V Pardubickém kraji ale nehořelo. Kouř se podle hasičů šíří v pásu téměř přes celou Českou republiku a je s největší pravděpodobností z Národního parku České Švýcarsko, kde hasiči již několik dní likvidují rozsáhlý požár lesního porostu.

autor: pta | zdroje: ČTK , Český rozhlas
Spustit audio

Související