Sádrovým trpaslíkům odzvonilo. Vyrobte si na zahradě hmyzí hotel

1. srpen 2019

Příroda je nejlepší učebna. V pardubickém Ekocentru Paleta lektoři učí děti zábavným způsobem, jak chránit a milovat přírodu.

Natura park, ve kterém ekocentrum sídlí, leží kousek od historického středu města. Část programů pro děti probíhá ve venkovním areálu ekologické výchovy, část ve třídách nebo v terénu. Narazíte tady na hmatovou stezku, jílovou pec, bylinkové zahrádky i studnu s užitkovou vodou na zalévání.

Pohrajte si s vodou v Natura parku

„V současné době nám v areálu přibyl nový interaktivní prvek. Jde o vodní dílo, u kterého pochopíte význam meandrující řeky v krajině a důležitost bažin a lesů pro hospodaření s vodou,“ popisuje lektor Ondřej Zeman. Můžete si vyzkoušet napouštění přehrady, dokonce způsobit povodeň. Určitě se budete bavit, a i když se nejspíš malinko namočíte, jistě si rádi přijdete s vodou pohrát znovu.

Bojujte proti suchu

Letní intervaly sucha se každým rokem prodlužují. Na našem území se dokonce objevily lokality, kde nepršelo několik let a vyschly i rybníky.

Jak zařídit ptákům na zahradě bezpečné koupaliště?

Vrabec pije z napajedla v parku

Svoji zahradu můžete upravit tak, abyste se mohli těšit z přítomnosti ptáků a dalších zvířecích obyvatel. Myslete i na jejich bezpečí a ochranu před predátory.

Nedostatek vláhy je přitom nebezpečný z více důvodů. Nejenže není v daných lokalitách čím zalévat a rostliny nemohou přežít, ale půda se také přehřívá a ztrácí svou úrodnost. „Zásadní v boji proti suchu je, udržovat v krajině zeleň. Nezbavujte se na zahradách starých stromů, zapomeňte na anglické trávníky. Udržujte stín. Zasaďte rostliny, které nevyžadují každodenní zalévání a jsou odolnější vůči suchu. Zadržujte dešťovou vodu ve speciálních nádržích.“

Tip na výrobu hmyzího hotelu

Skvělou ozdobou zahrady mohou být domečky pro hmyz, které slouží i dobré věci. Hmyz se postará o opylování a ještě pomůže v boji proti škůdcům. „Takové bydlení dokážete snadno vyrobit svépomocí. Stačí si pořídit třeba jakoukoliv dřevěnou krabici zhruba o velikosti té klasické papírové na boty. Zadní a přední stěnu nechte otevřenou. Prostor postupně zaplňujte dutými stébly rákosu, prázdnými makovicemi, suchou trávou a podobně. Vše můžete prokládat dřevem s provrtanými dírkami o průměru zhruba půl centimetru,“ radí Ondřej Zeman.

Odborníci upozorňují, že zadní části hotýlku by měly být vždy kryté pletivem. Jinak hrozí, že se váš domeček pro hmyz stane krmítkem pro ptáky.

autor: Věra Říhová
Spustit audio

Související