Šansonové příběhy s bijícím srdcem na dlani. To je hudební svět skvělé kapely 6NaChodníku z Náchoda

8. říjen 2021

Šansonový sextet z Náchoda, tvořící autorskou muziku, to je 6 NaChodníku. "Jelikož jsme vesměs Náchoďané, nebo alespoň slušně domestikované naplaveniny, a protože jsme původně zkoušeli v České Skalici, připadali jsme si trochu jako bez domova... Odtud tedy název seskupení," vysvětluje zpěvačka Lucie Peterková.

Bylo září roku 2006 a sourozenci Tomáš (piano/zpěv/hudba) a Lucie (zpěv) Peterkovi zatoužili zkusit hudební projekt, založený na autorském šansonu. Jen tak, pár písniček s oslovenými muzikanty Petrem Záleským (klarinet/saxofon/hudba) a Ondřejem Tučkem (bicí). Přičemž základem repertoáru měly být dvě, již hotové, písničky, které by dostaly nový kabát a možná i výraz.

Čtěte také

Jak to tak bývá, když se něco podařit má, zasáhl osud a do cesty přivál ještě „všeumějícího profesora" Milana Poutníka (kontrabas/texty/hudba), který všechny vlastně překvapil, jednak tím, že hraje na kontrabas, pak tím, jak ho ovládá a do třetice i tím, že začal psát úžasné texty.

Texty takové, že i ostřílení páni muzikanti táli jako jarní sníh. A což teprve duše dívčí, ta plesala, jako Popelka na zámku.

Ale protože asi bylo dáno, že jich má být právě šest, jednoho dne se objevil nejvtipnější houslista ve střední Evropě Tomáš Lhotský a kruh se prozatím uzavřel.

Tedy, to si jen mysleli... Protože je jich vlastně sedm. Tím sedmým, jakousi šedou eminencí vzadu se stal Michal Kops, zvukař a technik Jiráskova divadla v Hronově.

A aby toho ještě nebylo málo, tak nehrajícím kapitánem celého hudebního uskupení 6NaChodníku se stal básník, prozaik, textař, herec, zpěvák, scenárista, moderátor a cimrmanolog Miloň Čepelka.

Celý rozhovor s kapelou 6NaChodníku si můžete poslechnout v našem audioarchivu.

Spustit audio

Související