Šarm speciál - hosté manželé Vančurovi

2. duben 2013

Březnový Dámský klub ŠARMU (Proti proudu 60+) se konal opět v Radiokavárně Českého rozhlasu Hradec Králové v Havlíčkově ulici ve čtvrtek 7. března 2013.

Hlavními hosty byli tentokrát člen skupiny Plavci Jan Vančura a jeho žena terapeutka Eva Radostína Vančurová.

Písničky od srdce

Oba žijí ve Slunečním domě v Trutnově, Jan se věnuje muzice, Eva rozdává radost, poskytuje inspiraci, povzbuzení, potěšení a na základě zkušeností a osobních prožitků ví, jak projít životem, aby se člověk cítil šťastně.

O tom všem si povídali s moderátorkou Ladou Klokočníkovu a nejen to, nechyběla ani kytara Honzy Vančury, tak si přítomní užili i skvělou muziku.

Záznam tohoto podmanivého podvečera uslyšíte v pořadu Šarm - speciál, který pro vás připravila Lada Klokočníková na sváteční pondělí 1. dubna 2013 po 11. hodině dopolední.

Příjemný poslech!

Petr Nárožný Janu Vančurovi k šedesátinám „Jak to po šedesátce vypadá“:
Milý Jeníku!
Tobě je teprve šedesát, mě bylo tuhle sobotu šedesát devět. Všichni mi gratulovali, že prý je to moc hezká číslovka. Já vím, že to něco znamená, ale už si nevzpomínám co.
Jako člověk, který je o těch devět let před tebou ti píši pár věcí na které by ses měl připravit aby tě to nezaskočilo.
Pokud tě bolí klouby po ránu, budou tě teď bolet i večer. Často přes den a nejvíc v noci. Začneš se zlobit na lidi, že mluví moc tiše, jakoby nechtěli abys to slyšel. Je to přirozený úbytek sluchu a dobrý ušní lékař ti rád potvrdí, že se to bude dál zhoršovat.
Jestli i v prosinci máš pocit, že v tvé ložnici lítá komár, není to komár, ale tinnitus, nebo-li ušní šelest. Je to něpříjemné a když jednou úplně ohluchneš, to pískání je jediné co pořád slyšíš. Já už mám léta naslouchátko, to nejmodernější, ukryté ve zvukovodu, dokonale estetické, vlastně takový malý počítač v uchu. Stálo to strašný peníze a má to jedinou chybu. Když to zasunu do ucha, slyším o hodně míň.
Pokud se pamatuji, tobě nerostly moc vousy. Aspoň jsi nebyl ten typ, který se musí denně holit. Neboj se, teď začnou. Tvrdé, husté, ale rostou jen v nose a uších. Je třeba to vystřihovat.
Také obočí začíná mohutnět a kroutit se. Když to člověk trochu nehlídá, vypadá záhy jako Brežněv.
Možná časem zjistíš, že u Muzea se ti nechtělo na záchod a u Blaníku už je pozdě. U mladších ročníků je to takzvaný hyperaktivní močový měchýř. Ale u nás je to hyperplazie prostaty.
Když občas zdravíš kamaráda a voláš na něj „Ahoj Franto!“ a ten člověk přijde blíž a ty zjistíš, že to není kamarád Franta, ale nějaká starší paní, stačí přidat dioprie a je to nějaký čas zase lepší.
Máš-li pocit, že tvoje žena už nevaří tak chutná jídla jako kdysi, nezlob se na ni, vaří stejně, ale tobě ubylo chuťových buněk. A nejsi schopen rozeznávat jednotlivá jídla. Pro pozdější stravování v Domově důchodců je to vlastně výhoda. Proto tam mnozí staří lidé říkají: „Tady nám vaří jako doma“.
Když je velký kloub u palce nohy tak velký, že nelze nosit žádnou botu, nestyď se a vystřihni v botě otvor. Je třeba jenom sladit barvu ponožky a boty, není to potom tak nápadné.
Jestli špatně usínáš a často se budíš, je to normální. Časem budeš v noci vzhůru pořád. Většinou s myšlenkou, jestli už je čas vybírat písně a hudbu co by si chtěl aby ti ve Strašnicích zahráli.
Když ti zčervenají tváře, není to tím, že by si se styděl. Máš vysoký krevní tlak, nech si ho změřit, jsou na to prášky, berou se do smrti.
Bílé víno ti bude časem překyselovat žaludek, červené obsahuje puriny, což jsou látky, které produkují dnový záchvat. Předpokládám, že dnu už máš, já už leta, ale dá se s tím žít. Koňak už leta nepiju a pivo je sebevražda pro diabetiky. Končí to tím, že člověk lže jak školák a tvrdí, že urologický čas je to nejlepší co se dá pít.
A takhle bych mohl psát dál a dál, ale proč.
Jeníku, já jsem rád, že jsi se té šedesátky dožil! Oba víme, že to vůbec není samozřejmé a mnoha našim kamarádům, které jsme měli rádi, to bůh či osud nedopřál.
Tvůj Petr

autor: KLO
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.