Sauna posiluje imunitu dětem, seniorům i těhotným ženám

21. listopad 2016

Když se budete jednou týdně saunovat, můžeme vám slíbit větší imunitu. A to se v chladném počasí, přechodech z tepla do zimy a v chřipkovém období hodí. Už žádné rýmy a kašel. Saunování trénuje i naše srdce a tudíž snižuje riziko infarktu.

„Je skvělá i na kožní potíže. V tomto případě ale nedoporučujeme saunu veřejnou, ale domácí,“ říká Pavel Hofrichter. Saunování je výborné i na psychiku. Přináší klidnější spánek. Samo o sobě je příjemnou relaxací.

Čtěte také

V posledních letech se vztah Čech k saunování proměnil. Dokazují to nejrůznější saunové ráje, wellness zařízení, opravené veřejné sauny, které rozhodně nezejí prázdnotou. „Chodí rodiny s dětmi, sportovci, senioři,“ vyjmenovává Pavel Hofrichter. Výjimkou nejsou ani těhotné ženy, které od druhého trimestru, pokud jsou zdravé, do sauny také mohou.

Některé sauny jsou tiché a téměř meditační. Jiné nabízí saunové ceremoniály. Divadelní show má nejrůznější témata a hlavně svůj příběh. „Než vyrazíte do neznámé sauny, informujte se, jakému režimu dávají přednost,“ upozorňuje Pavel Hofrichter. Vyhnete se tak zklamání.

Finská inspirace

Největší velmocí saunování je bezpochyby Finsko. Dokazují to čísla. V této zemi najdete tři milióny saun na pět miliónů obyvatel. „Developeři nenabízí byty bez sauny,“ říká Pavel Hofrichter. Finové se nasaunují pouze doma nebo na chatě. Chodí i do veřejných saun, baví se tam s přáteli, uzavírají obchody. Obyvatelé této země nejsou žádné stydlivky.

„Například na Štědrý den jsou rezervace na dva roky dopředu,“ uvádí Pavel Hofrichter. Patří to k jejich kultuře. Do roku 1930 dokonce ženy v sauně rodily. „Češi mají na setkávání hospodu, Finové saunu,“ vysvětluje Pavel Hofrichter.

Čtěte také

Jak asi tušíte, Finové dávají přednost sauně vytápěné dřevem. K proceduře neodmyslitelně patří polévání kamenů vodou s vonnou esencí. Zaručujte to vlhký vzduch.

Sauna doma? Proč ne!

Svůj domácí chrám očisty si můžete postavit sami. Nebo si ho nechat navrhnout od odborníka. Prodávají se i sauny hotové. „Nejdřív se rozmyslete, jestli chcete saunu do interiéru nebo ven,“ radí Pavel Hofrichter.

Jestli máte domek se zahradou, je lepší postavit si saunu venku. Nemusíte si k tmu pořizovat žádný bazén. Bohatě stačí sprcha. Dalším krokem je si říct, jestli budete topit dřevem nebo elektřinou. „Dřevo vám zaručí levnější provoz,“ počítá Pavel Hofrichter.

Do interiéru si lidé často pořizují infrakabinu. „Je to jiný způsob prohřívání těla. Pokud si ale zvolíte kvalitní, proč ne,“ dodává Pavel Hofrichter.

Patří k saunování alkohol? V čem se soutěží na saunérském festivalu? Jak se zorientovat v saunovém ráji? Kde začít se saunováním a kde končit? Můžeme při saunování udělat nějakou chybu? Odpovědi na tyto otázky uslyšíte v záznamu celého pořadu.

autor: PRO
Spustit audio