Sběr velevrubu malířského na Labi

21. červenec 2005
Pod kůži

Povodí Labe snížilo v Pardubicích hladinu řeky kvůli sběru kriticky ohroženého druhu mlže, tak zvaného velevrubu malířského. Toho musí ochranáři sesbírat ještě před tím, než začne Povodí prohrabávat dno koryta řeky. Velevrub malířský patří sice mezi ohrožené druhy, někteří zoologové ale tvrdí, že je tam zapsán tak trochu nedopatřením. Má tedy smysl přemisťovat tohoto živočicha a vynakládat velké peníze na něco, co je podle některých vodohospodářů a zoologů zcela zbytečné?

Naďa Kubínková: Už příští týden začne Povodí Labe prohrabávat koryto řeky Labe. Toto opatření je další etapou protipovodňové ochrany Pardubic. Podle Oty Zikmunda z pardubického odboru životního prostředí by prohrábka měla účinně zabránit možným povodním okolo řeky.

Ota Zikmund: Prakticky ochránci přírody, když zjistili, že se má prohrabovat Labe, tak chtěli chránit živočicha, kterému říkají odborně velevrub malířský. Je to takový druh škeble.

Naďa Kubínková: Aby mohli pracovníci Povodí společně s ochranáři velevruba malířského vysbírat a přemístit, muselo Povodí Labe uměle snížit hladinu řeky, a to přesně o 1,3 metru. Ředitel pardubického střediska Povodí Stanislav Jireš tvrdí, že jediným důvodem ke snížení hladiny byl právě sběr tohoto živočicha.

Stanislav Jireš: Snižuje se poměrně často, i když ne teda v Pardubicích, ale třeba na splavné části při plavebních odstávkách, kdy provádíme různé opravy vodní cesty, ale říkám, záleží na tom, který druh živočicha se tam jaksi vyskytuje, to znamená, například se sbíráním velevruba malířského jsme se setkali poprvé.

Naďa Kubínková: Velevrub malířský byl zapsán do vyhlášky kriticky ohrožených druhů v roce 1992. Podle některých zoologů a vodohospodářů to bylo v době, kdy o něm nebylo ještě tolik informací. V současnosti se totiž vyskytuje téměř všude a v hojné míře. Na to, jestli má smysl velevruba malířského přemisťovat, odpověděl Stanislav Jireš z Povodí Labe takto:

Stanislav Jireš: Tohleto já nedokážu posoudit, jestli to má smysl, zřejmě to asi smysl bude mít, když to provádíme.

Naďa Kubínková: Sběr velevruba malířského organizovala správa CHKO Kokořínsko. Proto jsem se zeptala doktora Luboše Berana, zda je tento živočich zařazen do vyhlášky kriticky ohrožených druhů právem, anebo se jedná o jakýsi přehmat ze strany tvůrců této vyhlášky.

Luboš Beran: Ve skutečnosti ten velevrub malířský není naším neohroženějším mlžem, je nejběžnějším velevrubem na rozdíl třeba od velevruba tupého, který je celoevropsky ohroženým druhem, nebo toho zmíněného velevruba nadmutého. Je poměrně běžný, zvlášť tedy ve velkých řekách, kde v poslední době se kvalita vody zlepšuje a pokud se týká toho přehmatu, tak se omlouvám, ale k tomu bych se nechtěl vyjadřovat.

Naďa Kubínková: Podle Luboše Berana sbírat a přemístit tohoto živočicha určitě smysl má.

Luboš Beran: Takže určitě to smysl má, protože jak jsme se sami přesvědčili, i kdyby velevrub malířský byl velice běžný, tak jsou jich tady stovky a zachránit stovky živočichů určitě má smysl.

Naďa Kubínková: Ředitel pardubického střediska Povodí Labe, Stanislav Jireš, Českému rozhlasu řekl, že náklady na snížení hladiny řeky a sběr velevruba nejsou tak vysoké. Nicméně v konečném důsledku to přece jenom nějakou korunu bude stát.

Stanislav Jireš: My jsme velice často omezováni ve svých pracích v tom smyslu, že třeba nemůžeme určité období na toku provádět práce, které bychom chtěli dělat, jako například tady, až se bude vlastní prohrábka provádět, tak vlastně kvůli velevrubu a kvůli mníkovi v podstatě nemůžeme provádět práce prvních šest měsíců v roce, to znamená vždycky máme možnost až od července do prosince.

Naďa Kubínková: Jedná se tedy skutečně o přehmat a má smysl živočicha, kterému říkáme velevrub malířský, přemisťovat na jinou lokalitu? Biolog východočeského muzea v Pardubicích Vladimír Liberk si myslí, že nikoli.

Vladimír Liberk: Slovo přehmat je ve smyslu ke státním zákonům možná příliš silné slovo, ale skutečně ukazuje se, podle skutečnosti a podle toho jeho současného rozšíření, že do kategorie kriticky ohrožených živočichů zcela určitě nepatří.

Naďa Kubínková: Má smysl tedy ho přemisťovat na jiná místa?

Vladimír Liberk: Já se domnívám, že ne.

Autorizovaným pořizovatelem elektronického přepisu pořadů Českého rozhlasu je ANOPRESS IT, a.s. Texty neprocházejí korekturou.

autor: KUB
Spustit audio

Více z pořadu