SDH Litultovice. Ctí tradice, pro obec organizují akce, sází na děti

26. únor 2016

V Litultovicích na Opavsku mají tři rybníky, takže když tady hoří, nemají hasiči vůbec problém s vodou. Naštěstí často nehoří a tak se mohou věnovat hasičskému sportu, ale také kulturní činnosti pro celou obec, které se tady vznešeně říká městys.

Sbor dobrovolných hasičů v Litultovicích loni oslavil 130 let existence. „Je to krásná tradice, kterou začali naši předci, a my chceme, aby to pokračovalo, aby se i naše děti mohly jednou chlubit, že byly členy takového sboru," říká Jan Pavlíček, starosta SDH.

Do rozhlasové soutěže Dobráci roku přihlásil své kamarády a kamarádky Vít Lebeda mladší, vlastně to všechno spískal: „Trávím ve sboru hodně času, chtěli jsme ukázat, že náš sbor dobrovolných hasičů má nějaké zásluhy, že existuje a že dělá spoustu věcí pro mládež a pro své spoluobčany."

V současnosti je ve sboru 94 lidí. Počítají mezi ně i malé požárníčky a předpokládají, že se jim desítka dětí v letošním roce rozroste o dalších šest, a tak budou moci založit dvě družstva malých hasičů.


Dobrovolné hasiče z Litultovic můžete až do pátku 4. března do 15 hodin podpořit v soutěži Dobráci roku zasláním SMS ve tvaru DOBRACI LITULTOVICE na číslo 90 011 04. Technicky zajišťuje ATS Praha. Cena jedné SMS je 4,- Kč včetně DPH. Počet hlasů z jednoho telefonního čísla není omezen.

„Je to takový koloběh, děti nastoupí do sboru a ti starší, odrostlejší, se zase stávají členy zásahové jednotky. Tak to funguje už 130 let," říká Jan Pavlíčkek.

Hasiči pro své spoluobčany pořádají plesy, vodění medvěda, pochovávání basy, v létě mají společné posezení s dechovkou u choltického větrného mlýna.

Loňské oslavy 130 let od vzniku sboru byly údajně velkolepé. Do zámeckého parku se sjeli hasiči z okolí, místní občané, pod velkým stanem zasedala valná hromada sboru, prostě důstojné oslavy jedinečného výročí.

„Moravskoslezský kraj, podle mého, podporuje hasiče snad nejvíce v celé republice. Na podzim jsme bezúplatným převodem dostali pro naši činnost plně vybavené zásahové auto Mercedes," chlubí se velitel jednotky Jiří Drápal.

Starosta Litultovic Jan Birgus dodává, že obec, která nemá hasičský sbor, spěje ke svému zániku. „Neumím si představit obec se společenským životem, že by bez hasičů mohla vůbec fungovat. Navíc u nás máme jednotku nejvyššího stupně, takže i v době zásahu a větrných smrští pomáhá, kde se dá," říká starosta.

Celý medailonek hasičů z Litultovic v soutěži Dobráci roku si poslechněte v odkazu ‚Přehrajte si celý příspěvek‘.

autor: Artur Kubica
Spustit audio