SDH Nová Ves. Obětaví hasiči a dobří sportovci z Frýdlantu

11. březen 2016

Sbor dobrovolných hasičů najdete v požární zbrojnici v Nové Vsi, která je součástí Frýdlantu nad Ostravicí. Místní dobráci jsou v okolí známí jako velmi obětaví lidé, jejich prestiž stoupla především po rozsáhlých povodních v roce 1997.

Hasiči z Nové Vsi mají mezi sebou několik zasloužilých hasičů a navíc mladší žáci mají na svém kontě časový rekord v požárním sportu. „Bylo to 13,021 vteřiny. Je to disciplína požární útok," říká velitel dětí Miroslav Salát.

Starostkou zdejšího sboru je už šest let Olga Adámková. „Dříve to dělal můj manžel, pak na to neměl čas a stal se z něj nosič praporu, vlajkonoš. Řekla jsem si, že budu starostovat, než mladí dostudují, ale pak se to zvrtlo a dělám to už šest let," říká s úsměvem.

Místní hasiči mají letos za sebou už dva večírky, maškarní ples pro děti, čeká je turnaj badmintonu, soutěž O štít Maryčky Magdonové, spousta dalších akcí a hlavně se těší na celodenní Výšlap družebních sborů. K družebním hasičským spolkům patří Tísek a Opatovice. Každý rok to pořádá jeden z nich. Letos se vypraví do okolí Opatovic.

„Máme vyšívaný nádherný prapor, který jsme získali hlavně díky našim hasičům seniorům. Chtěli, aby tady byla nějaká tradice," říká velitel hasičů Radek Kubala.


Dobrovolné hasiče z Frýdlantu nad Ostravicí – Nové Vsi můžete až do pátku 18. března do 15 hodin podpořit v soutěži Dobráci roku zasláním SMS ve tvaru DOBRACI VES na číslo 90 011 04. Technicky zajišťuje ATS Praha. Cena jedné SMS je 4,- Kč včetně DPH. Počet hlasů z jednoho telefonního čísla není omezen.

Vlajkonošem Sboru dobrovolných hasičů v Nové Vsi se stal bývalý starosta Karel Adámek. „Když prší, tak máme na prapor takový speciální futrál, pak prapor rozvěsíme v požární zbrojnici, aby uschl. Žehlit se nemusí. Je nutné se o něj ale starat," prozrazuje vlajkonoš.

Ženské družstvo vyhrálo třikrát za sebou Beskydskou ligu. Pak se mnohé dívky provdaly a upřednostnily mateřské povinnosti. „Od té doby se sice nepodařilo dosáhnout velkých úspěchů na sportovním poli, ale scházíme se, jezdíme na závody a sportujeme pro radost," říká velitelka dětí a závodnice Petra Adámková.

Sbor má skromnou techniku, k jeho chloubě patří zásahový vůz Ford Transit s veškerým vybavením. „Chybí tam cisterna s vodou. Naposledy jsme zasahovali u požáru, kluci tam byli první, neměli vodu, tak dali čerpadlo do bazénu, vycucli jsme sice majiteli celý bazén, ale zachránili dům i stodolu," vypráví s úsměvem velitel hasičů Radek Kubala.

Celý medailonek hasičů z Nové Vsi v soutěži Dobráci roku si poslechněte v odkazu ‚Přehrajte si celý příspěvek‘.

autor: Artur Kubica
Spustit audio