SDH Raškovice. Místní hasiči jsou jako velká rodina

25. březen 2016

Obec Raškovice leží na úpatí Moravskoslezských Beskyd v údolí řeky Morávky a Mohelnice. Zdejším lidem tady pomáhá 75 malých i velkých hasičů v čele se starostou Zdeňkem Pavláskem.

Sbor dobrovolných hasičů vznikl v obci na jaře 1913, tedy těsně před vypuknutím první světové války. Pořídili si ruční stříkačku a nezbytnou výstroj. Když se konečně rozhodli, že si nechají stříkačku posvětit panem farářem, byl tu sarajevský atentát na následníka trůnu Ferdinanda a zákaz konání jakýchkoliv oslav.

Nedávné sté výročí založení místního hasičského sboru přineslo také vydání sborníku, který celou historii zachycuje. Za sestavením událostí do „stoleté knížky“ stojí místní hasičská kronikářka a bývalá učitelka ze základní školy Libuše Kuboňová.

V současné době je ve sboru dobrovolných hasičů 70 členů, z toho je 35 dětí ve věku do 3 do 18 let. „Někdy mi to připadá jako velká rodina, trávíme spolu hodně času. Ti malí i ti velcí si pomáhají, starají se o sebe, nedají na sebe dopustit,“ prozradila jejich mladší vedoucí Veronika Gluštíková.


Dobrovolné hasiče z Raškovic můžete až do pátku 1. dubna do 15 hodin podpořit v soutěži Dobráci roku zasláním SMS ve tvaru DOBRACI RASKOVICE na číslo 90 011 04. Technicky zajišťuje ATS Praha. Cena jedné SMS je 4,- Kč včetně DPH. Počet hlasů z jednoho telefonního čísla není omezen.

Náměstek starosty sboru Rostislav Švrček chválí hlavně děti. Letos se malí hasiči poprvé dostali s družstvem až do finále soutěže Plamen, až na mistrovství republiky, a například jejich čtrnáctiletá Anežka Švrčková vyhrála běh na 60 metrů s překážkami a český halový pohár na 60 metrů s překážkami.

V Raškovicích mohou závodit i ty nejmenší děti. Mají mezi sebou tříletou Aničku Jurgovou, která letos závodila s doprovodem v Brně. Bára Kotásková, která ji vedla za ruku přes překážky, prozradila, že se to dělá následovně: „Držíš ji za ruku a povzbuzuješ. Tahat dopředu se nesmí, to by rozhodčí diskvalifikovali celé družstvo.“

Koncem března bude v Raškovicích slavnostně otevřena víceúčelová sportovní hala, kterou místní hasiči chtějí využívat právě ke svým sportovním aktivitám. Zároveň převezmou pro výkon svého poslání moderní zásahové vozidlo.

Celý medailonek hasičů z Raškovic v soutěži Dobráci roku si poslechněte v odkazu ‚Přehrajte si celý příspěvek‘.

autor: Artur Kubica
Spustit audio