SDH Třanovice. Hasí už víc než 100 let a rozruch budí Tatrou 805

1. duben 2016

Třanovice leží na Frýdecko-Místecku. O bezpečí místních téměř 1100 obyvatel se stará 63 dospělých zkušených hasičů vybavených nádhernou, dnes již historickou požární Tatrou 805, která budí zaslouženou pozornost všude tam, kde se dobrovolníci zjeví.

Víte, jak vznikne hasičský sbor? Dne 14. března 1909 se konala v hostinci občana Ovčařiho „Pod jelenem" schůze zemědělců. Na této schůzi navrhl občan Kotas, aby zemědělský spolek zakoupil pohřební vůz. Občan Josef Pavera, zámečník, navrhl, aby byl v obci zřízen požární sbor. Druhý návrh podpořil občan Josef Lasota a po následném hlasování byl v Třanovicích ustaven první hasičský sbor.

Sbor dobrovolných hasičů v Třanovicích má v současné době 63 členů. Děti tady ale nenajdete. Podle zdejších požárníků chybí velitelé mládeže a v tom je celý problém. Přesto má sbor výjezdovou jednotku i mužské družstvo pro hasičský sport. Jejich chloubou, ozdobou zbrojnice, je Tatra 805, kterou sbor získal podle vyprávění pamětníků už v roce 1957.

Ona Tatra 805 je dodnes plně funkční, prošla náročnou obnovou. Dojede, kam je třeba, vyjede do míst, kam se jiná moderní hasičská auta jen tak nedostanou, a navíc místní sbor je v takovém vozidle všude vidět.


Dobrovolné hasiče z Třanovic můžete až do pátku 8. dubna do 15 hodin podpořit v soutěži Dobráci roku zasláním SMS ve tvaru DOBRACI TRANOVICE na číslo 90 011 04. Technicky zajišťuje ATS Praha. Cena jedné SMS je 4,- Kč včetně DPH. Počet hlasů z jednoho telefonního čísla není omezen.

„Staráme se o to, repasujeme. Když někam přijedeme, tak vzbuzujeme pozornost, ostatní sbory nám to závidí, chtěli by to, ale my naši Tatru 805 nedáme. Už to od nás chtěl odkoupit nějaký sběratel, ale neměl šanci," dodává k tomu starosta Karel Čajka.

„To je auto, kdy já jsem dělal v roce 1957 velitele sboru. Je to speciální stroj. Chlouba celých Třanovic," říká Karel Čajka starší.

Jednaosmdesátiletý bývalý velitel sboru už dnes chodí jenom na schůze sboru. V minulosti se ale účastnil spousty zásahů. Nepočítá je. Na jeden případ z roku 1960 si ale vzpomíná velmi dobře.

„Ve vesnici postupně hořely tři rodinné domky a dvě stavení JZD. Všichni měli strach. Požáry, jak se později ukázalo, založil člen našeho sboru. Aby zmátl vyšetřování, tak si dokonce zapálil vlastní stodolu. Pak byl odsouzen a celá rodina se z obce odstěhovala," popisuje pamětník.

Sbor dobrovolných hasičů v Třanovicích pomáhá obci, kde se dá. Jednou ze zajímavých akcí, je takzvaný Transaurus, kdy jednotlivé zájmové složky obce uklízejí tam, kde to vesnice potřebuje. Zajímavou událostí je také takzvaný pyžamový ples.

„To se všichni sejdou v pyžamu a baví se až do rána. Občas prošoupou papuče, ale je to pěkná akce," uzavírá zdejší jednatelka sboru Eva Janstová.

Celý medailonek hasičů z Třanovic v soutěži Dobráci roku si poslechněte v odkazu ‚Přehrajte si celý příspěvek‘.

autor: Artur Kubica
Spustit audio