Seberte dýni, vezměte tchýni a přijeďte za námi v sobotu do Meziměstí
S podzimem přichází tradičně také čas sklizně dýní. Nemáte tušení, jak tuto úrodu zpracovat? Tak v tom případě přijďte k rozhlasovým přijímačům v sobotu po 11. a po 14. hodině. My vám totiž poradíme a ještě k tomu si společně uvaříme dobrý oběd.
22. října se s naším rozhlasovým mikrofonem a vařečkou vydáme na cesty. Pojedeme na Broumovsko, konkrétně do Meziměstí, kde se budou v Centru Walzel konat už druhé dýňové slavnosti - „Dýně pro broumovské tchýně“.
Na co se můžeme těšit?
Na speciální dýňové menu a vaření z dýní přímo na místě, výstavu a degustaci různých dýňových odrůd vypěstovaných členy spolku malování dýní pro děti, dýňové fotoportrétování, směnný trh dýňových semen, plodů a pěstitelských poznatků a velkou dýňovou soutěž.
Navíc si pod odborným dohledem připravíme krémové rizoto s dýní Hokaido. Co budete potřebovat:
1 kg dýně Hokaido
300 g rýže Arborio (kulatozrnná rýže)
1 l zeleninového vývaru
200 ml bílého vína
1 cibule
máslo
sůl a pepř
parmazán
petrželka
Postup:
Vydlabanou neoloupanou dýni Hokaido nakrájíme na menší kostky, cibuli nadrobno. Na másle osmahneme cibuli, poté přidáme dýni a osmažíme ze všech stran. Přisypeme (nepropláchlou) rýži, krátce zamícháme, aby se zrníčka obalila máslem, přidáme víno. Za stálého míchání necháme část vína odpařit a přidáme asi 1 dl horkého vývaru. Ten vždy necháme vyvařit a přidáváme po decilitrech, dokud nám nedojde (dokud není rýže al dente). To by mělo trvat přibližně 25 minut. Nakonec vmícháme do rizota nadrobno nasekanou čerstvou petrželku a asi ½ lžíce másla, dochutíme solí a pepřem a podáváme posypané nastrouhaným parmazánem.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...
Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka
3 x Hurvínkovy příhody
„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka