Sekaná plněná vepřovou panenkou - maso různých chutí a vůní

Sekaná. Zdálo by se, že je to obyčejné, jednoduché jídlo. Z vybraných surovin ve správném poměru z ní ovšem můžete vykouzlit pokrm de luxe, po kterém se ve vaší kuchyni jen zapráší! U sekané ale platí pravidlo ,všeho s mírou' víc než kdekoli jinde. Solte a kořeňte proto přiměřeně!

Sekaná pečeně, častěji pouze "sekaná" je pokrm připravovaný z mletého masa. Lze pro něj použít jakýkoliv druh masa.

Sekaná byla známá v českých zemích již od středověku. Jednalo se však o luxusní jídlo, které se nemlelo, ale ručně nadrobno sekalo výhradně z kýty či svíčkové. Posun nastal až po vynálezu mlýnku na maso. Do sekané se mlely i méně hodnotné či levné druhy masa, bůček, ořezy z žeber a další.

A tak pro vás dnes máme velmi zajímavý recept v kterém se snoubí chuť mletého masa s krásně propečeným vepřovým.

Budete potřebovat tyto suroviny:

1/2 kg mletého masa mix (ideálně půl na půl vepřové a hovězí maso)
obvyklé koření (sůl, pepř, majoránka)
vajíčko
trochu strouhanky
jedna vepřová panenka obalená zelenými bylinkami (pažitkou, petrželkou, tymiánem - vše dle chuti)

Postup přípravy sekané plněné vepřovou panenkou:
Mleté maso vymícháme s vajíčkem, kořením a trochou strouhanky (na ideální hustotu masové směsky). Na mikroténovou folii ho rozprostřeme do výšky cca 1cm, na délku koupené vepřové panenky. Vepřovou panenku položíme na masovou směs.
Zabalíme do rolády a dáme péct. Pečeme cca 45 minut. Necháme odpočinout, pak můžeme krájet na plátky a podávat s chlebem na pikniku, nebo s různě upravenými bramborami doma. K masové roládě podáváme zeleninu dle chuti. Vepřová panenka v roládě je šťavnatá a opravdu moc dobrá.

TIPY jak na správnou sekanou:

Zkuste pro jednou nekupovat předem připravené, zatavané balíčky mletého masa - místo toho si vyberte kvalitní čerstvé maso a sami si ho namelte. Poznáte ten rozdíl! A pak: dobré maso = polovina práce za vámi. Maso umelte dvakrát za sebou. Bude tak jemnější a lépe se spojí. Pokud doma nemáte mlýnek na maso, neboj- te se požádat řezníka. Ten, ke kterému se budete vracet, vám rád vyhoví.

Ani mastná, ani příliš suchá, ideální konzistence, barva i chuť - taková je sekaná upečená z vepřové- ho a hovězího masa půl na půl. Pokud nemusíte hovězí, přidejte ho k vepřovému jen v poměru 1:3. Ani ho neucítíte, a sekaná přitom nebude tučná.

Logo

Mnoho tradičních receptů na sekanou uvádí místo strouhanky kostičky housky, dopředu namočené v mléce. Strouhanka vám urychlí a usnadní práci, přitom tahle záměna nebude mít žádný vliv na chuť. A pak: vždycky máte po ruce mléko, jako poslední záchranu, když směs nedrží pohromadě.

Jedna velká šiška sice působí impozantně, praktičtější je však vytvarovat několik menších: jednak je můžete snáz uchovat na později, jednak jsou vhodnější na servírování zastudena. Koleček bude víc a na obložené míse budou líp vypadat. Při větším počtu udělejte šišky stejně velké, aby se stejně i propekly.

Popraskaná sekaná nevypadá dobře a vyteče z ní příliš mnoho šťávy - šišku proto před pečením potřete bílkem. Nejlepší je na to klasická mašlovačka z husího peří.

Sekanou při pečení ničím nezakrývejte, naopak ji nezapomeňte podlévat.

autor: Zdeňka Kabourková

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.