Senátor Jan Holásek: Hradec je nádherné město, proto ho musíme do budoucna co nejlépe rozvíjet

27. říjen 2020

Advokát a královéhradecký zastupitel, ale také nově zvolený senátor za obvod číslo 45 Hradec Králové Jan Holásek, je dnes hostem v rozhlasovém studiu. Představíme vám jeho vize a plány v horní komoře Parlamentu, ale nahlédneme určitě i trošku do jeho soukromí.

Hned na úvod gratuluji k vašemu zvolení.
Velmi děkuji.

Jan Holásek byl zvolen senátorem za volební obvod Hradec Králové

Jaké jste měl pocity, když jste se dozvěděl po druhém kole senátních voleb, že jste zvítězil?
Tak samozřejmě byly to velmi příjemné pocity, moc bych chtěl poděkovat všem, kteří k volbám přišli. A zejména těm, kteří mi hlas dali. Ale je to jen začátek šestileté práce. A je to i závazek a odpovědnost.

Čekal jste takový výsledek?
Upřímně řečeno, čekal jsem, že se mi druhé kolo voleb podaří vyhrát, nečekal jsem ale, že to bude takovým rozdílem.

Děkuji všem, kteří k volbám přišli a dali mi hlas. Ovšem je to jen začátek šestileté práce. A je to také závazek a odpovědnost.
JUDr. Jan Holásek, senátor za volební obvod Hradec Králové

V druhém kole voleb do Senátu jste získal přes 70 procent hlasů a váš protikandidát Jiří Mašek jich měl necelých 30 procent. Čím jste si získal voliče?
Myslím si, že se mi podařilo dostat k druhému kolu senátních voleb ty občany, kteří v prvním kole volili další kandidáty z demokratických politických stran. Tito voliči přišli k druhému kolu a volit chtěli.

Čtěte také

Vaše volební kampaň byla velmi kontaktní, jezdil jste za lidmi, hodně cestoval, osobně jste se s nimi setkával. Takže se to vyplatilo?
Věřím, že ano. Snažil jsem se hodně zdůraznit hluboký vztah k Hradci Králové, měli jsme na to nastavenou i kampaň. A samozřejmě je zapotřebí se věnovat jak velkým tématům a zákonům, ale současně být v kontaktu s lidmi a jít do kontaktní kampaně. Myslím, že se nám podařilo vše skloubit. Rád se s lidmi potkávám a povídám si s nimi.

Zmínil jste Hradec Králové. Vy z krajské metropole pocházíte.
Ano, já jsem se v Hradci Králové narodil, ve Svobodných Dvorech. Chodil jsem tady do školy, na gymnázium, potom jsem šel studovat do Prahy právnickou fakultu. Nějakou dobu jsem pobýval v zahraničí. A před několika lety jsem se rozhodl do rodného města vrátit a strávit tady zbytek života. A využít každou příležitost k tomu, abych Hradci Králové a jeho okolí pomohl.

Katedrála svatého Ducha je gotická cihlová bazilika se dvěma věžemi v jihozápadním rohu Velkého náměstí. Tvoří charakteristické panorama Hradce Králové již přes  700 let

Studium práv vás lákalo?
Určitě, mám hluboký vztah k architektuře a urbanismu. Takže si myslím, že jsem možná mohl studovat i architekturu, ale tenkrát převládla práva a jsem za to rád.

Zmínil jste i zahraničí. Vy jste studoval také ve Velké Británii a ve Spojených státech amerických.
Je to tak. Jsem velmi rád, že jsem měl možnost studovat jak ve Velké Británii, konkrétně ve Walesu, a potom jsem získal stipendium ve Spojených státech, v New Yorku. Musím říci, že pobyt ve Velké Británii byl příjemný, hrál jsem tam i volejbal, s tím jsem začal v Hradci Králové na druhém stupni základní školy v Kuklenách a potom na hradecké Slavii. Hrál jsem tam za waleský akademický tým a bylo to moc fajn.

Senát Parlamentu České republiky

Vy jste hodně vysoký, to se na volejbal hodí. Ale vás lákaly i vodní sporty, vy jste také velký vodák, jestli se nepletu.
Jsem amatérský vodák, moc rád jezdím na vodu, ať už na klasické české řeky, tady u nás v kraji na Orlici nebo do jižních Čech na Vltavu. Ale mám rád i divočejší vodu, ať už to je Rakousko, Švýcarsko, Itálie, nebo naše jarní řeky. Je to moc fajn odpočine, všem to doporučuji.

Zajímá mne ústavní právo. To je jeden z důvodů, proč jsem kandidoval do Senátu. Tam se tomuto důležitému tématu můžete věnovat.
JUDr. Jan Holásek, senátor za volební obvod Hradec Králové

Jakému právu se věnujete ve své praxi?
Já se dlouhodobě specializuji na právo nemovitostí a stavebnictví. A také mě zajímá ústavní právo. To je koneckonců jeden z důvodů, proč mě Senát dlouhodobě zajímá a proč jsem šel do voleb. Protože v Senátu se ústavnímu právu můžete velmi úzce věnovat.

Vy už jste také v ústavněprávním senátním výboru, je to tak?
Je to tak, každý senátor je členem konkrétního senátního výboru. Já jsem si vybral ústavněprávní výbor a vedle toho ještě komisi pro Ústavu České republiky a ústavní procedury.

Čtěte také

A co vás přivedlo od právničiny k politice? Protože vy jste už nějaký čas také komunálním politikem, v Hradci Králové jste členem zastupitelstva.
Právo je stále zajímavé, věnuji se mu i nadále. Teď je potřeba trošičku právní praxi nastavit, aby byl dostatečný čas a prostor k výkonu funkce senátora a koneckonců i zastupitele. Naopak zkušenosti a praktické poznatky, které získáte v právní praxi, potom můžete pro výkon veřejných funkcí využívat. Pro mě je důležité, pokud mám možnost mít veřejnou pozici, aby člověk mohl posouvat věci dopředu a pomoci v Hradci, v rodnému městu a okolí. Rád bych své zkušenosti využil, proto jsem šel do voleb. A podařil se městský zastupitel, podařilo se mi teď uspět v senátní volbě, a vedle toho i poskočit v krajských volbách, takže jsem i zastupitelem krajským. Ovšem jasně jsem deklaroval, znovu to opakuji, že na úrovni kraje nebudu usilovat a neusiluji o žádnou funkci. Chci se tam opravdu zaměřit na to, abychom obhajovali zájmy Hradce Králové na úrovni kraje co možná nejvíc.

Logo

Z vrcholné, senátní politiky ještě zkušenosti nemáte, ovšem z komunální politiky už ano. Tak opravdu se dají věci ovlivnit? Jde to?
Určitě ano, je potřeba tomu věřit. Může se vám samozřejmě opakovaně stát, že se to nepodaří, já sám mám zkušenost ze zastupitelstva, kde jsem opozičním zastupitelem, že máte něco připravené, věříte tomu, navrhnete to, ale neuspějete. Musíte jít zkrátka pořád dál. Jako je to v životě, občas neuspějete nebo se vám nedaří, ale když jdete pořád dopředu, tak nakonec cíle dosáhnete.

Když jste mluvil s lidmi při své volební kampani, co vám říkali? Jaké mají největší problémy?
Jsou to dvě oblasti. První jsou konkrétní věci v Hradci, které lidi trápí, ať už to je Plachta, Benešovka, stav památek nebo budov v centru města. Konkrétní záležitosti, větší či menší, které lidé vidí a kterých si všímají. A potom to jsou taková obecnější témata, to znamená ochrana práv a svobod, fungování státu a ústavních činitelů, názor na prezidenta a premiéra, koncepční věci na celostátní úrovni. Oboje témata jsme diskutovali.

Díky zlaté éře královéhradecké architektury na začátku 20. století a díky stavbám Josefa Gočára a Jana Kotěry se Hradec Králové pyšní označením Salon republiky

Jak vnímáte Hradec Králové po architektonické stránce, je hezký, ne?
Naprosto nepochybně, při všech problémech, které teď máme, je Hradec Králové nádherné město, slyšeli jsme to všichni už mnohokrát. Je pravda, bylo velmi chytře založeno. Člověk si to třeba ani neuvědomuje, ale když tady žije, tak ho prostě dostává takzvaně pod kůži, cítí to. A tak krásných měst, která fungují jako urbanistický systém, u nás nemáme moc. Hradec je krásné město a musíme se snažit, abychom ho rozvíjeli co nejlépe do budoucna.

Jakub Schmidt a Jan Holásek ve studiu Českého rozhlasu Hradec Králové

Říká náš dnešní host, nově zvolený senátor za obvod Hradec Králové, Jan Holásek. Pane senátore, děkujeme za návštěvu a držíme palce ve vaší nové roli.
Já moc děkuji za pozvání a všem posluchačům přeji hezký den.

autoři: Jakub Schmidt , baj
Spustit audio

Související