Senátorkou za Pardubice bude opět Horská, získala 57 procent hlasů

1. říjen 2022 16:33

Senátorkou ve volebním obvodu Pardubice bude opět Miluše Horská (KDU-ČSL). Ve 2. kole senátních voleb získala 57,23 procenta hlasů. Druhý Martin Charvát (ANO) dostal 42,76 procenta hlasů.

Druhého kola voleb se zúčastnilo 22,01 procenta voličů, v prvním před týdnem hlasovalo 42,83 procenta. V 1. kole získala Horská 39,05 procenta hlasů, druhý Charvát 34,29 procenta hlasů. V obvodu Pardubice usilovalo letos o senátorský post šest kandidátů.

Horská byla před druhým kolem optimistkou, i když ji znepokojovala agresivita kampaně v jiných volebních obvodech. Na druhé straně cítila značnou podporu svých příznivců. „Zaznamenala jsem vůči své osobě vlnu takové Havlovské solidarity. Podpora byla velká a silná, od lidí, kteří mne znali jen z doslechu, ale i od těch, s nimiž jsme už nějaké projekty udělali,“ řekla Horská.

V dalším funkčním období se chce v Senátu věnovat hlavně sociální politice. „V sociální problematice minulá vláda zaspala, dvě období se nepřijímaly zákony, které byly slibované. Je tam spousta rozdělané práce, minimálně zákon o sociálních službách, o pěstounech, bude se určitě mluvit o domácím sexuálním násilí,“ dodala Horská.

Charvát přijal výsledek sportovně a poblahopřál vítězce. "“Věděl jsem, kdo proti mně stojí. Zkoušel jsem ji porazit, nevyšlo to, můžu jí jen pogratulovat,“ řekl Charvát. Už před volbami uvedl, že nebude obhajovat funkci primátora a bude mu stačit pozice radního. "Stále to trvá. Já svoje slovo držím," dodal Charvát.

autor: pta | zdroj: ČTK
Spustit audio

Související