Sendvičová generace. Šedesátníci hledají kompromis mezi vnoučaty a vlastními rodiči

25. duben 2022

Sociálních služeb pro seniory přibývá, ale poptávka je stále větší. Nezisková organizace Bethany - Dům pomoci v Pardubicích nabízí hlavně pomoc duchovní, a to jak pečujícím, tak seniorům na sklonku života.

„Naše pomoc je hlavně psychologickou podporou, doprovázíme člověka k samotnému konci a rozšiřujeme to o spirituální rozměr, protože senioři se potýkají s otázkami života a smrti, mají potřebu jít do hlubin své duše, chtějí vědět, co je na konci. Proto máme v Bethany psychoterapeuty a teology,“ říká ředitelka Nikola Joštová, která je také psycholožkou a zároveň teoložkou.

Vnoučata, nebo rodiče?

Mnozí lidé kolem šedesátky jsou v situaci, která už má svůj vlastní název. Říká se jim sendvičová generace. Mají malá vnoučata, a k tomu pečují o rodiče, kteří už překročili osmdesátku.

Ředitelka Bethany - Dům pomoci Nikola Joštová

„To je ta nejtěžší kombinace. Podle našich zkušeností má tato sendvičová generace také své limity v podobě různých zdravotních neduhů. A dostávají se do situace, kdy jsou naprosto vyčerpaní, vztahy v rodině přestávají fungovat, přitom sami pro sebe řeší morální dilema, obviňují se z nedostatku vděčnosti,“ popisuje Nikola Joštová a apeluje na to, aby si lidé, kteří se rozhodnou pečovat o své přestárlé rodiče, zjistili s předstihem, jaké jsou možnosti pomoci a obrátili se třeba právě na Bethany - Dům pomoci.

„Jsme schopni s pečujícími probrat jejich trápení, jejich limity, úspěchem je, když se nám podaří uchopit situaci v rodině a najít cestu k řešení. Většinou se na nás obracejí ženy, které jsou už velmi fyzicky a psychicky vyčerpané, říkají: já už to nezvládnu, neustojím, babička mi dělá naschvály, nespolupracuje, křičí, nejsem schopná pokračovat...,“ popisuje reálné situace ze života Nikola Joštová.

Proto je důležité včas poskládat péči o seniora tak, aby i pečující mohl žít svůj vlastní život, dokázal řešit problémy s nadhledem a nezabředl do neřešitelné a nedůstojné situace.

Spustit audio

Související