Senioři v Pardubicích se dobře baví i vzdělávají. Vítejte v Seniorcentru

9. březen 2017

Co všechno můžete v Pardubicích dělat, když už jste v důchodu? Poslechněte si Radioporadnu s vedoucí Seniorcentra Michaelou Smetákovou.

Čtvrtina obyvatel Pardubic je starší šedesáti let. I to je důvod, proč se město snaží nabídnout těmto lidem nejen péči a uplatnění, ale i smysluplné zaplnění volného času. „Pokud se cítíte osamělí nebo máte potřebu něco dělat, přijďte. Určitě se u nás najde někdo, s kým si popovídáte, a také činnost, která vás bude bavit,“ uvádí Michaela Smetáková.

Seniorcentrum si můžeme představit jako dům dětí a mládeže pro dříve narozené. Fungují tu desítky kroužků nejrůznějšího zaměření. „Několik druhů jógy, gymnastika, zdravotní cvičení, taneční kroužek. Kdo se nerad hýbe, může zpívat nebo zkusit paličkování. Důležitý je kroužek tréninku paměti nebo angličtina," vyjmenovává Michaela Smetáková.

A kdy můžete zaklepat na dveře Seniorcentra? Pokud je vám více než šedesát a v kroužcích je volno, jste zváni. Například pěvecký sbor Návrat shání do svých řad mužské hlasy.

Čtěte také

Zavítat také můžete na přednášky. „Oblíbený je literární cyklus Studánky. O hudbě pravidelně promlouvá zpěvačka Zuzana Grohová, kterou známe z pardubického JK Bandu. Oblíbené jsou také cestovatelské videoprojekce. Inspirují seniory k cestování po České republice a evropských dostupných destinacích. Ve spolupráci s DDM Beta jsou k dispozici také výtvarné dílny.


Seniorcentrum
Pospíšilovo nám. 1693, Pardubice (bývalá mateřská školka, 1. patro)
Kontakt: BcA. Michaela Smetáková, michaela.smetakova@mmp.cz, tel. 466 859 429

Nemusíte chodit jenom na kroužky a přednášky. Každé první pondělí v měsíci Seniorcentrum Pardubice pořádá tzv. odpoledne plné her. „Nakoupili jsme spoustu deskových her, karet, sportovních potřeb,“ říká Michaela Smetáková.

Na zahradě je k využití venkovní tělocvična, pingpongový stůl, soft tenis, ruské kuželky nebo pétanque. Nechybí ani venkovní posezení s krbem a ohništěm pro případné party.

Ke službám také patří bezplatná sociálně právní poradna, kterou provozuje Národní rada zdravotně postižených ČR. Najdete ji v pardubické ulici Erno Košťála. „Poradna poskytuje širokou škálu služeb a hlavně zdarma. Pokud mají senioři nějaký problém, mohou zajít přímo na místo nebo zavolat na telefonní číslo 466 952 423," upřesňuje Michaela Smetáková.

autor: PRO
Spustit audio