Sestry 21. století už nejsou popelky, pracují na vzdělání, tykají si s technikou

20. listopad 2019

V žebříčku prestižních povolání se zdravotní sestry drží na třetím místě hned za vědci a lékaři. Jejich práci vnímá veřejnost velice pozitivně, přesto jich je stále nedostatek.

Potvrzuje to dětská sestra Ph.D. Eva Hlaváčková, která vyučuje na Fakultě zdravotnických studií Univerzity Pardubice: „O prestiži rozhoduje hlavně specializace a obor, v kterém pracujete. Velice vážené jsou sestry na JIP, anesteziologicko-resuscitačních odděleních a podobně. Velmi mě těší, že u nás na fakultě je o studium veliký zájem, hlavně o obor všeobecná sestra. Dokonce hodně lidí se hlásí i na kombinované studium při zaměstnání, které hodlají změnit, nebo už jako sestry pracují a chtějí si doplnit nové znalosti,“ pochvaluje si.

Před 150 lety byly sestry většinou nevzdělané, ale trpělivé a soucitné. Dnes už jsou technicky zaměřené, vzdělané, ale už není místo pro péči.

Vnímání profese sestry se v průběhu času hodně změnilo. „Ještě před sto padesáti lety to byly milé, pečující většinou nevzdělané ženy vykonávající jakési poslání, které vycházelo z náboženských motivů. Sestřičky minulosti bývali trpělivé, soucitné. Dnes už jsou technicky zaměřené, vzdělané s širokým záběrem všech možných činností. A bohužel, stejně jako je atomizované zdravotnictví, tak je atomizované i ošetřovatelství a kvůli tomu už není místo pro péči,“ vysvětluje paní Eva.

Klíčové vlastnosti? Fyzická i psychická odolnost

Pokud se někdo rozhodne pro studium oboru zdravotní sestra, měl by si předem ujasnit, jestli má na to nejen fyzicky, ale i psychicky. „Této profesi jednoznačně sluší zralá a silná osobnost. Důležitá je i vysoká frustrační tolerance, aby byl člověk schopný zvládat stres, kterého je při této práci opravdu hodně. Je také dobré umět ventilovat, odpočívat. A hlavně musíte chtít tohle povolání dělat,“ radí Eva Hlaváčková.  

Dny otevřených dveří na Fakultě zdravotnických studií UPCE se konají 7. prosince 2019 od 10:00 hodin do 14:00 hodin a 16. ledna 2020 od 15:30 hodin do 18:30.

Na čem budoucí sestry trénují odběry? Poslechněte si ze záznamu.

autor: Věra Říhová
Spustit audio

Související