Siemens ukončí výrobu v Králíkách, část zaměstnanců se může přesunout do Letohradu

4. prosinec 2019

Společnost Siemens ukončí výrobu ve své továrně OEZ v Králíkách na Orlickoústecku. Uvedla to Česká televize. Výpověď dostane přibližně 370 zaměstnanců. Některé z nich ale chce firma zaměstnat ve svých dalších provozech v okolí.

Útlum výroby bude postupný a poslední zaměstnanci by měli králický závod opustit na konci roku 2020.

Firma OEZ je z Letohradu a hlavní výrobní část je tam. Současný vlastník, firma Siemens, ale v Letohradě ukončuje výrobu některých produktů a tím se uvolní místo, aby se provoz z Králík mohl přestěhovat tam, říká mluvčí Mariana Kellerová.

„Ukončením výroby starších modelů v lokalitě Letohrad, která je ve vlastnictví firmy OEZ vzniknou dostatečné prostory pro přesun výroby z lokality Králíky, kde si OEZ výrobní prostory pronajímá a nájemní smlouva zde končí ke konci roku 2020.“

Letohrad nebo Mohelnice

Změna se týká 369 zaměstnanců firmy. Některým z nich firma Siemens nabídne místo v jiných svých závodech. Hlavně v OEZ Letohrad, říká Mariana Kellerová.

„Zaměstnanci, kteří pracují na produktových řadách, jež se budou přesouvat do Letohradu, dostanou nabídku práce v této lokalitě, vzdálené od Králík třicet kilometrů. Jedná se o více než čtyřicet procent zaměstnanců, tedy zhruba 160 osob.“

Další výrobní závod má Siemens v Mohelnici, která je z Králík vzdálená přibližně taky 30 kilometrů.

Právě tato oblast je na tom s nezaměstnaností o něco hůř než zbytek kraje. Zatím se ekonomice daří a práce je. Hejtman Martin Netolický z ČSSD ale uvedl, že hejtmanství je připravené jednat o případném posílení jak vlakové, tak i autobusové dopravy, aby byla zajištěna základní dopravní obslužnost.

Záležet bude nejvíc na ochotě lidí, jestli se jim bude chtít do práce dojíždět několik desítek kilometrů.

autor: Josef Ženatý
Spustit audio

Související