Silničáři budou most Pavla Wonky v Pardubicích opravovat za provozu

15. březen 2018 09:10

Wonkův most v Pardubicích čeká oprava, silničáři ale během opravy autům vjezd na most nezakážou. Na podzim našel pracovník při kontrole poměrně velkou závadu, od té doby odborníci zjišťovali, jestli bude potřeba úsek zavřít nebo problém půjde vyřešit třeba jen při částečném omezení průjezdu. Teď už je skoro jisté, že oprava provoz zásadně neohrozí.

Na problém přišel mostař krajských silničářů během kontroly. Zjistil, že je uvolněný jeden betonový kvádr, na který se upíná jedno z devatenácti podpěrných lan. Silničáři proto nechali vypracovat odborné posudky o stavu mostu a rozhodli, že oprava je nutná, ale provoz je možné zachovat.

V mostu Pavla Wonky v Pardubicích objevili silničáři při kontrole trhlinu

Uzavřený Wonkův most v Pardubicích

Nejfrekventovanější most v Pardubicích čeká oprava. Ačkoli generální rekonstrukce mostu Pavla Wonky byla před deseti roky, našli na něm silničáři poměrně velkou závadu a teď zjišťují, jestli bude potřeba úsek zavřít nebo zda půjde problém vyřešit jen při částečném omezení.

Ředitel silničářů Miroslav Němec ujistil, že momentálně žádné nebezpečí řidičům aut ani chodcům nehrozí: „My jsme zadali mimořádnou mostní prohlídku a zadali jsme šetření Univerzitě Pardubice. Co se týká pádu mostu, tak nehrozí, a to ani rozsáhlé dopravní opatření v nejbližší době.“

Oprava začne v létě a silničáři budou na 60 let starém mostě pracovat za provozu a na etapy. Tak bude možné zachovat vždy tři až čtyři jízdní pruhy a plný komfort pro pěší a cyklisty. Jezdit budou i městské trolejbusy a autobusy, jen pojedou ve vnějších, pomalých, jízdních pruzích. Právě kvůli zachování provozu potrvají práce na mostě nejméně rok.

Most Pavla Wonky v Pardubicích

Hejtman Martin Netolický (ČSSD) vysvětlil, proč ustoupili z varianty úplného uzavření mostu: „Pokud by byl úplně uzavřen, tak by to znamenalo de facto rozpůlení města na dvě poloviny a to si nedovedeme představit. Bohužel celkové náklady jsou 30 milionů korun, my budeme muset prostředky hledat, ale k čemu určitě dojde v nejbližších dnech a týdnech, tak je dopravní omezení, které bude znamenat omezenou tonáž na dvou pruzích.“

Na most nebudou už za pár dní moct vjíždět těžká vozidla, která stav mostu můžou zhoršit.

Spustit audio