Silnice pod náporem kamionů mizí. Semanín bojuje s těžkou dopravou

17. březen 2017

Obec Semanín na Orlickoústecku bojuje s velkým množstvím nákladních aut. Kvůli uzavírce a opravám podjezdů pod železničním koridorem v České Třebové musí kamiony z nedalekého překladiště námořních kontejnerů jezdit právě přes obec s necelými sedmi sty obyvateli. Řidiči v obci často nedodržují rychlost a těžká auta navíc proměnila malou silnici v tankodrom.

„Já už to nepovažuji za komunikaci, je to podle mě oraniště nebo tankodrom. Od prvopočátku jsme tvrdili, že komunikace není schopná vydržet nápor dopravy, který tady dneska je,“ říká nezávislý místostarosta Semanína Ladislav Stráník.

Kamiony poškodily i před několika lety opravenou silnici. „Část byla nově otevřena před dvěma lety, kde došlo k celkové rekonstrukci. Ta část, kterou vede objízdná trasa, je v dezolátním stavu,“ dodal Stráník.“

Čtěte také

Na úzké silnici třetí třídy je provoz téměř nepřetržitý. Kamiony se musí navzájem vyhýbat a krajnice staré vozovky nápor nevydržely.

Nehoda se stala zatím jedna, říká svitavská policejní mluvčí Hana Kaizarová: „Minulý týden na objízdné trase uvízl jeden kamion. Protože situace už byla neúnosná, na místě proběhlo jednání mezi policií a ostatními institucemi.“ Jednání se účastnili i zástupci Pardubického kraje, který silnici vlastní.

Výsledek společného jednání přibližuje mluvčí hejtmanství Dominik Barták: „Výsledkem tohoto jednání je dohoda o zdokumentování o posouzení celé objízdné trasy Semanín, Zádolka, rybník Hvězda směrem na Opatov. Poté bude tato trasa rekonstruována, a to pravděpodobně ve větším rozsahu, než bylo původně plánováno.“

Radar zkrotí řidiče jen na chvíli

Cestáři zatím silnici opravují provizorně a zpevňují krajnice, aby byla jízda bezpečnější. Semanín ale netrápí jenom rozbitá silnice. Řidiči kamionů navíc v obci nedodržují rychlost.

„Dodržují to jen v době, kdy městská policie stojí na místě a měří rychlost. Co se týče kamionů, tak je každý vybaven vysílačkou, chlapi si to řeknou. Po tu hodinu, kdy dochází k měření rychlosti, tak tu rychlost dodržují, pak už ne,“ říká místostarosta Ladislav Stráník.

Obci by se mělo opět ulevit letos v říjnu. To by měla být dokončena oprava podjezdů pod kolejemi v České Třebové a nákladní doprava se opět vrátí na původní trasu. Následně by měla být kompletně opravená i v současné době rozbitá silnice.

Silnice u Semanína pod náporem těžké dopravy mizí

Čtěte také

autor: zen
Spustit audio