Sinice zatím nezlobí, přírodní koupaliště v Pardubickém kraji zůstávají čistá

4. červenec 2019 15:27

Všechna přírodní koupaliště v Pardubickém kraji jsou zatím bez sinic a nabízejí ideální podmínky.

Jedničku mají od hygieniků přehrady Seč a Pastviny, písníky Mělice a Březhrad, nádrž Březina na Svitavsku a také Konopáč u Heřmanova Městce.

O trochu hůř jsou na tom rybníky. V rybníku Hluboký u Holic je snížená průhlednost vody a podobně je na tom rybník Dlouhý u Lanškrouna, tam je to méně než jeden metr. Ale ani na těchto místech lidem nějaké zdravotní komplikace nehrozí, voda je vhodná ke koupání.

Velké potíže měli vždy na Rosničce u Svitav

Na Rosničce byly vždy velké problémy se sinicemi a vloni se tam nesmělo koupat už od poloviny června. Svitavská radnice se snaží situaci zlepšit - zaplatila úpravy koryta, jsou tam nasázené vodní rostliny a používají se speciální bakterie, které pomáhají vodu čistit. Zatím opatření zabírají, hygienici sice naměřili vyšší množství chlorofylu, ale Rosnička má pořád dobré podmínky ke koupání.

Rekordní teplota vody

Podle Povodí Labe je na většině z přehrad voda nejteplejší za posledních čtyřicet let. Platí to pro přehradu Seč, která má skoro 23 stupňů, stejně je na tom Rozkoš v sousedním královéhradeckém kraji. O stupeň míň mají Pastviny na Orlickoústecku.

Spustit audio

Související