Širší vozovka a tichý povrch. Pardubický kraj rozšíří silnici v Dolní Moravě

12. září 2018 13:35

Pardubický kraj rozšíří v Dolní Moravě na Orlickoústecku silnici a opatří ji tichým povrchem, který snižuje hluk z aut o několik decibelů.

V obci roste turistický ruch, jezdí tam hodně aut. Komunikace od parkoviště U Slona až po Hotel Vista bude nově obousměrná, uvedlo dnes hejtmanství v tiskové zprávě.

První etapa již příští rok

Rozšířená vozovka, která měří něco přes jeden kilometr, uleví podle hejtmana Martina Netolického (ČSSD) okolním přetíženým silnicím. Dopravní infrastruktura neodpovídá zájmu návštěvníků areálu Sněžník, který se každoročně rozrůstá o nějakou zimní i letní atrakci. První etapu zahájí kraj již v příštím roce. Je to úzká silnice, která vede do kopce k hotelu.

„Hladinu hluku v obci bychom chtěli snížit aplikací takzvaného tichého krytu, který znají řidiči například z centra Pardubic,“ uvedl Netolický.

Turistický boom na Dolní Moravě: čekání na cyklostezku a nová policejní služebna

Nová policejní služebna na Dolní Moravě

Dolní Morava se potýká s velkým náporem dopravy. Chodci, cyklisté a stovky aut se potkávají na několikakilometrové úzké silnici třetí třídy, která na takový provoz není stavěná. Obec proto už několik let plánuje stavbu chodníku a cyklostezky. Obec teď navíc otevřela vlastní policejní služebnu.

Projekt není natolik rozsáhlý, aby kraj musel žádat o posudek vlivu na životní prostředí EIA, což je běžně administrativně zdlouhavý proces. Podle hejtmana tak práce mohou začít poměrně brzy. Kraj už podal žádost o územní rozhodnutí. S náklady počítá maximálně do 50 milionů korun bez DPH.

„Projektant od nás dostal jednoznačné zadání, na kterém budeme trvat. Nechceme připustit žádnou místní lidovou tvořivost, kterou často projektanti bez jasného finančního stropu oplývají,“ uvedl hejtman.

zdroj: ČTK
Spustit audio

Související