Situace po volbách v Chrudimi je složitá. Bude i přepočítávání hlasů?

10. říjen 2018 07:38

Piráti v Chrudimi zvažují žádost o přepočítání výsledků komunálních voleb. V zastupitelstvu města strana získala tři mandáty, čtvrtý jí těsně unikl.

Kandidáti České pirátské strany si proto chtějí ověřit, jestli bylo sčítání hlasů v pořádku. Podle lídra chrudimských Pirátů Pavla Štěpánka nejdřív kontaktují svoje zástupce ve volebních komisích. Teprve potom se rozhodnou, jestli podnět ke kontrole výsledků podají.

Na rychlou koaliční dohodu to nevypadá

Variant koalice je stále několik. Pokud by chtělo současné vedení radnice pokračovat, bude potřebovat spojence. Na těsnou většinu by mu chyběly dva hlasy. Jenže ostatní kandidující strany se vůči vedení města spíš vymezovaly. Koalici může sestavit také vítězné ANO 2011, ale pokud by se dohodlo s Chrudimáky a Piráty, ke kterým má blízko, pořád bude potřebovat ještě jeden hlas.

Největší problémy Chrudimi? Poslechněte si volební lídry

Radnice v Chrudimi

Postupně představujeme jedničky kandidátek ve čtyřech okresních městech Pardubického kraje.

A třetí varianta - možná trochu překvapivá, ale podle lídra ANO Františka Pilného určitě schůdná - je dohoda mezi dvěma nejsilnějšími subjekty. ANO a SNK-ED, které doteď stály v zastupitelstvu proti sobě. Těm by pak stačil partner se dvěma křesly.

Na bleskový podpis smlouvy to nevypadá. Lídři se zatím shodují na tom, že by to neměla být zákopová válka jako před čtyřmi lety, kdy se strany dohodly až před Vánocemi. Nicméně ta jednání pořád pokračují a může se objevit nějaké další řešení.

Spustit audio

Související