Skialpinistka: Člověk musí mít rád i tu dřinu do kopce

18. únor 2021

Nahoru po svých a dolů si pěkně užít sjezd – to je jednoduchá definice skialpinismu. Tato kombinace zimní turistiky a sjezdového lyžování zažívá díky vypnutým vlekům a lanovkám nebývalý rozvoj. Po skialpinistickém vybavení je ohromná poptávka a dobře se daří také půjčovnám. Plné ruce práce má i instruktorka skialpinismu Mirka Kudělová.

„Vždycky jsem hrozně ráda chodila po horách, jezdila do Alp, hrozně ráda lyžuju. Na jednom zájezdu jsem se potkala se svým životním partnerem, který je bývalý člen horské služby a skialpinista a on mě ke skialpinizmu přivedl,“ popisuje první kontakt se skialpy Mirka Kudělová.

Původně učitelka se i díky partnerovi rozhodla změnit práci i působiště a z Opavy se přestěhovala pod Králický Sněžník, kde dnes pracuje pro horský resort Dolní Morava. V zimě má na starosti lyžařskou školu a v létě chod lanového parku a například organizaci pobytových táborů pro děti.

Pedagogická průprava se hodí

Právě s dětmi Mirka Kudělová pracovala podstatnou část kariéry: „Sport je můj největší koníček. Dvacet let jsem učila na sportovní škole v Opavě atletické třídy. Už na lyžařské kurzy jsem jezdila jako instruktorka lyžování a běžkování.“

Mirka Kudělová je na skialpech jako doma

Právě pedagogické zkušenosti se stále hodí. „Děti umí být velmi tvrdohlavé, ale ze své učitelské praxe vím, že se s tím dá pracovat. Někdy mohou být problém i rodiče, tady je potřeba taktu.“

V lyžařské škole je hlavně manažerkou, ale občas se na svah dostane. „Když je krásné počasí, prostě dobré podmínky a skvělý lyžař na zdokonalení, tak je to opravdu krása. Ale to jsou výjimky, častěji čelíme špatnému počasí a někdy i rozmarům klientů. Ze školy vím, jak na děti. Ty nároky jsou stále větší,” oceňuje pedagogické základy Mirka Kudělová.

Skialpy může zkusit každý

Letošní zimu je lyžařské středisko na Dolní Moravě kvůli koronaviru uzavřené, ale velký boom zažívají ostatní zimní sporty. Právě ohromný zájem je o skialpinismus. Podle Mirky Kudělové by měl člověk slušně lyžovat a potřeba je také dobrá kondice. „Je pravda, že to vyžaduje určitou kondici, ale trasa a rychlost túry se dá přizpůsobit potřebám konkrétního člověka, tak aby si to užil každý. Pravda je, že člověk, který se chce věnovat skialpům, musí mít rád obojí, jak to stoupání, tak samozřejmě sjezd. Třeba já chodím do kopce ráda, je to pro mě taková výzva,“ zamýšlí se Mirka Kudělová.

Na první pohled je ale vidět, že svoji práci má ráda a na život nahlíží z té lepší stránky. „Léto mám ráda možná malinko víc, mám ráda teplo a dá se dělat víc věcí. Ale pravda je, že na konci léta, když se začíná blížit zima, tak už se začínám těšit na lyžování,” usmívá se Mirka Kudělová.

Spustit audio

Související